Η δυσοσμία στόματος στο σκύλο


Η δυσοσμία του στόματος ή/και της αναπνοής, είναι συχνό πρόβλημα του σκύλου. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι κατά κανόνα κινούνται από καναπέ σε αγκαλιά και το αντίστροφο, τότε η δυσοσμία του στόματος αποτελεί σοβαρή αιτία διαταραχής της αρμονικής συμβίωσης.

Η δυσοσμία στο σκύλο, που αποτελεί και ένα σήμα κινδύνου για την υγεία του μικρού μας συντρόφου, παρατηρείται σε ζώα μέσης και μεγάλης ηλικίας, και είναι συχνότερη στις μικρόσωμες φυλές. Συνήθως τα αίτια που την προκαλούν εδράζονται στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα (τοπικά αίτια). Αλλοτε όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχών, όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και η ουραιμία λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Από τα τοπικά αίτια συνηθέστερα είναι η παρουσία οδοντικής τρυγίας (πέτρα), η χρόνια ουλίτιδα και η περιοδοντοπάθεια, η τερηδόνα και η διαπύηση των δοντιών και σπανιότερα τα νεοπλάσματα της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

Μικρή σημασία δίνεται ακόμη στη στοματική υγιεινή τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους κτηνιάτρους, σε αντίθεση με την οδοντιατρική στοματολογία του ανθρώπου, η οποία από πολύ νωρίς αυτονομήθηκε και εξελίχθηκε θεαματικά ως επιστήμη και πράξη.

Είναι πλέον παραδεκτό ότι, ανεξάρτητα από τα βασικά αίτια της δυσοσμίας στόματος - αναπνοής, ο μηχανισμός με τον οποίο παράγονται οι πτητικές ουσίες που ενσωματώνονται στον εκπνεόμενο αέρα βασίζεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών που επικάθονται στο στοματικό βλεννογόνο και τα δόντια από διάφορα είδη μικροοργανισμών.

Οι πρωτεΐνες αυτές είτε είναι εξωγενείς (υπολείμματα τροφών) είτε ενδογενείς (εκκρίσεις), όπως αίμα, απόπτωση επιθηλιακών κυττάρων, φλεγμονή-εξίδρωση των περιοδοντικών ιστών και πρωτεΐνες του σιέλου. Τα μικρόβια προκαλούν αποδόμηση, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σειράς υποπροϊόντων (πεπτίδια - αμινοξέα), τα οποία με τη «διαμεσολάβηση» των μικροβίων μετατρέπονται σε ενώσεις του θείου (θειάφι) όπως το υδρόθειο, τα διμεθυσουλφίδια και οι μεθυλμερκαπτάνες, που αφ' ενός είναι πτητικές ουσίες (εξαερώνονται) και αφ' ετέρου έχουν δυσάρεστη οσμή.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


Διαβάστε επίσης

    Στην κορυφή