Δυσοσμία: Μικρόβια στο στόμα του σκύλου


Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που προκαλούν τη δυσοσμία στόματος και αναπνοής των μικρών μας συντρόφων. Είναι τα ποικίλα βακτήρια, αλλά και βλάβες στα δόντια του ζώου, που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις της υγείας του, όπως λίγο-πολύ συμβαίνει και στον άνθρωπο. Επομένως, με τα πρώτα σημάδια τέτοιας δυσοσμίας, θα πρέπει το ζώο να οδηγείται στον κτηνίατρο για διερεύνηση.

Πολλά είδη μικροβίων έχουν την ιδιότητα να διασπούν τις πρωτεΐνες και να παράγουν πτητικές ουσίες που προκαλούν δυσοσμία στο στόμα και στην αναπνοή του σκύλου. Ιδιαίτερα ορισμένα που λέγονται αρνητικά κατά Gram βακτήρια, όπως τα Bacteroides ssp, Porhyromonas ssp, Fusobacterium ssp κ.ά.

Ορισμένοι σκύλοι (όπως και άτομα) φαίνεται να φιλοξενούν συχνότερα, για άγνωστους λόγους, μάλλον ιδιοπαθείς, τέτοια βακτήρια και μάλιστα σε βάρος των υπολοίπων βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας, που αποτελούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα.

Ετσι, υπάρχουν ζώα με αλλοιώσεις των δοντιών ή και των ούλων με μικρού βαθμού δυσοσμία και άλλα με μικρότερου βαθμού αλλοιώσεις και έντονα δυσάρεστη οσμή.

Οι πρωτεϊνολυτικοί αυτοί μικροοργανισμοί βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον πολλαπλασιασμού εκεί όπου η ροή του σιέλου είναι μικρή. Τέτοιες περιοχές είναι ο αυχένας των δοντιών, όταν δεν προσφύονται καλά τα ούλα, μεταξύ των δοντιών και κάτω από την οδοντική τρυγία. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει με τα αλλοιωμένα δόντια, αυτά δηλαδή που πάσχουν από τερηδόνα.

Η αύξηση του πληθυσμού των βακτηρίων αυτών (αρνητικά κατά Gram) προκαλεί μείωση των θετικών κατά Gram, διαταράσσεται η ισορροπία, όπως ήδη ελέχθη της φυσιολογικής χλωρίδας, με συνέπεια τη μεταβολή της φυσιολογικής οξύτητας του σιέλου (pH) και των σακχάρων αυτού (γλυκόζη).

Οι μεταβολές αυτές επιδεινώνονται από τη μη ισορροποιημένη διατροφή και την κακή στοματική υγιεινή.

Πρέπει και πάλι να τονιστεί ότι, σε κάθε περίπτωση, η δυσάρεστη οσμή είναι σε άμεση συσχέτιση με περιοδοντοπάθειες, την παρουσία τρυγίας και την αύξηση των αρνητικών κατά Gram βακτηρίων.

Δεν πρέπει λοιπόν να αδιαφορούμε σε μια δυσάρεστη οσμή του στόματος, αλλά να προσκομίζεται το ζώο για διερεύνηση, εφαρμόζοντας και στην περίπτωση αυτή τον πάγιο κανόνα «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


Διαβάστε επίσης

    Στην κορυφή