Αιματουρία στα ζώα συντροφιάς


Οπως είναι επόμενο, το αίμα στα ούρα του συντρόφου μας μάς πανικοβάλλει και τρέχουμε στον κτηνίατρό μας. Καλώς, έτσι πρέπει. Πριν όμως συμβεί αυτό, καλόν είναι να προσέξουμε την ούρηση του ζώου μας και να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία, όπως περιγράφονται στη συνέχεια, ώστε να μπορούμε να ενημερώσουμε κατά το δυνατόν καλύτερα το γιατρό.

Η παρουσία αίματος στο ούρο (αιματουρία) αποτελεί σύμπτωμα που κατά κανόνα θορυβεί και κινητοποιεί άμεσα τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς. Πριν συζητήσουμε τα αίτια της αιματουρίας, ας δούμε μερικές παρατηρήσεις-πληροφορίες που οι ιδιοκτήτες είναι χρήσιμο να μεταφέρουν στον κτηνίατρο, ικανές να τον βοηθήσουν στην προσέγγιση του περιστατικού και ενδεχομένως να περιορίσουν τις διαγνωστικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, παρατηρώντας το ζώο κατά τη διάρκεια της ούρησης, διαπιστώνεται ότι η παρουσία του αίματος άλλοτε είναι αρχική (με την έξοδο των πρώτων ακτινών) και άλλοτε στο τέλος της ούρησης. Ακόμα, το ούρο μπορεί να παρουσιάζεται αιμορραγικό σε όλη τη διάρκειά της. Αντίστοιχα λοιπόν, η αιματουρία χαρακτηρίζεται αρχική, τελική και ολική αιματουρία.

Καθένας από τους παραπάνω τύπους αιματουρίας εκκινεί και από διαφορετικά τμήματα των ουροφόρων οδών και επομένως αντανακλά διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις.

Τέλος, στα άρρενα ζώα που πάσχουν από τον προστάτη αδένα, είναι χρήσιμο να επισημάνουμε ότι, όχι σπάνια, πέρα από αρχική αιματουρία, παρουσιάζουν έξοδο αιμορραγικού υλικού από την ουρήθρα και στα μεσοδιαστήματα των ουρήσεων. Μάλιστα, το σύμπτωμα αυτό θεωρείται παθογνωμονικό, αφού, από μόνο του, προδικάζει νόσο του προστάτη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


Διαβάστε επίσης



    Στην κορυφή