Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Υπερβολική τριχοφυΐα στο γυναικείο φύλο

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Κύστες των ωοθηκών


Ορισμός

Μια ωοθυλακική κύστη πρόκειται για έναν σάκο που περιέχει υγρό και σχηματίζεται επί ή εντός της ωοθήκης.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Κύστες ωοθηκών ψυχολογικής αιτιολογίας, Λειτουργικές ωοθυλακικές κύστες.


Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου

Οι ωοθυλακικές κύστες μπορούν να εμφανιστούν κατά την απελευθέρωση ωαρίου από την ωοθήκη (ωορρηξία). Λίγες μέρες πριν την ωορρηξία αναπτύσσεται ένα θυλάκιο. Κατά την ωορρηξία, το θυλάκιο αυτό, αδυνατεί να απελευθερώσει το ωάριο, όπως κανονικά θα έπρεπε να συμβεί. Άντ’ αυτού, το υγρό παραμένει εντός του θυλακίου και σχηματίζει μια κύστη.

Οι ωοθυλακικές κύστες είναι μια συχνή πάθηση κι εμφανίζεται συνήθως κατά την αναπαραγωγική περίοδο του γυναικείου φύλου (από την περίοδο της εφηβείας ως την εμμηνόπαυση). Είναι σπάνιο μια γυναίκα να εμφανίσει ωοθυλακικές κύστες μετά την εμμηνόπαυση.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανευρεθεί παράγοντες κινδύνου.

Οι λειτουργικές ωοθυλακικές κύστες διαφέρουν από τους ωοθυλακικούς όγκους (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου ωοθήκης) ή από τις κύστες που οφείλονται σε ορμονικές παθήσεις, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες.


Συμπτώματα

Μια ωοθυλακική κύστη προκαλεί πόνο στην περίπτωση που:
 • Αιμορραγεί
 • Ραγεί (ανοίγει)
 • Έχει υποστεί συστροφή ή προκαλεί σαλπιγγική συστροφή
 • Πιέζει γειτονικά συστήματα

Τα συμπτώματα ωοθυλακικών κυστών περιλαμβάνουν:
 • Παθολογική κολπική αιμορραγία (χαρακτηριστικές διαφορές από μια φυσιολογική έμμηνο ρύση)
- Απουσία εμμήνου ρύσεως
- Ανώμαλη έμμηνο ρύση
- Μακρύτερος του κανονικού κύκλος εμμήνου ρύσεως
- Βραχύτερος του κανονικού κύκλος εμμήνου ρύσεως
 • Μετεωρισμός ή διάταση της κοιλιακής χώρας
 • Άλγος κατά τις εντερικές κινήσεις
 • Άλγος στην πυελική χώρα μετά την έναρξη ή λήξη της περιόδου της εμμήνου ρύσεως
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή πόνος στη πυελική χώρα (λεκάνη) κατά τη διάρκεια κινήσεων
 • Άλγος στην πυελική χώρα – συνεχές, αμβλύς

Σημείωση: συχνά η πάθηση δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα (ασυμπτωματική).Σημεία κι εξετάσειςΣύμφωνα με τον ιατρό σας, μπορούν να διεξαχθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:
 • επίπεδα ορμονών (όπως LH, FSH, εστραδιόλη και τεστοστερόνη)
 • ορολογικά επίπεδα HCG (τεστ εγκυμοσύνης)


Θεραπεία

Συνήθως, οι λειτουργικές ωοθυλακικές κύστες δε χρήζουν θεραπεία. Τα αντισυλληπτικά χάπια (δια του στόματος) βοηθούν στην ομαλοποίηση του κύκλου της εμμήνου ρύσεως και μειώνουν την ανάπτυξη λειτουργικών ωοθυλακικών κυστών.

Οι απλές ωοθυλακικές κύστες που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των 5 – 10 εκατ. και οι πολύπλοκες που δεν υποχωρούν, χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης (λαπαροσκοπικά ή με εξερευνητική λαπαροτομή).

Σε περίπτωση που η πάθηση προκαλείται από κάποια ανωμαλία, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, ο θεράπων ιατρός, πιθανότατα θα σας συστήσει να ακολουθήσετε άλλη θεραπευτική αγωγή.


Πρόγνωση

Ως επί το πλείστον, οι λειτουργικές ωοθυλακικές κύστες υποχωρούν αυτόματα (χωρίς αγωγή) εντός 8 – 12 εβδομάδων. Ωστόσο, οι μη λειτουργικές ωοθυλακικές κύστες χρήζουν θεραπείας.


Επιπλοκές

Οι επιπλοκές σχετίζονται με την κατάσταση που προκαλεί την εμφάνιση των κυστών. Επιπλοκές έχουμε στην περίπτωση που μια κύστη:
 • αιμορραγεί
 • ραγεί
 • δείχνει σημεία μεταλλαγής που υποδεικνύουν την εμφάνιση καρκίνου
 • έχει υποστεί συστροφή


Επικοινωνία με τον ιατρό σας

Καλέστε τον ιατρό σας και κλείστε ραντεβού μαζί του, αν παρουσιάζεται συμπτώματα ωοθυλακικών κυστών.


Πρόληψη

Σε περίπτωση που δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος κι αν εμφανίζετε συχνά λειτουργικές ωοθυλακικές κύστες, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνισή τους, λαμβάνοντας ορμονολογικά φαρμακευτικά σκευάσματα (όπως αντισυλληπτικά χάπια), τα οποία προλαμβάνουν το σχηματισμό του θυλακίου.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.