Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Αιμορραγία από το αιδοίο

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Καρκίνος του αιδοίου

Ορισμός

Ο καρκίνος του αιδοίου αναπτύσσεται πρωτοπαθώς στην περιοχή του αιδοίου, στο εξωτερικό μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα χείλη του αιδοίου και η κλειτορίδα. Το αιδοίο συνέχεται στον κόλπο.


Εναλλακτικές ονομασίες

Καρκίνος στο περίνεο


Αίτια, επίπτωση, και παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος του αιδοίου συχνότερα πρωτοεμφανίζεται στα χείλη του αιδοίου, τις δερματικές πτυχές έξωθεν του κόλπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πρωτοεκδηλωθεί στην κλειτορίδα ή τους βαρθολίνειους αδένες, στα πλάγια του ανοίγματος του κόλπου.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του αιδοίου προέρχονται από πλακώδη κύτταρα του δέρματος. Οι υπόλοιπες μορφές ταξινομούνται ως ακόλουθα:
 • αδενοκαρκίνωμα
 • καρκίνωμα εκ βασικών κυττάρων
 • μελάνωμα
 • σάρκωμα

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σχετικά σπάνιος. Το ακριβές του αίτιο παραμένει άγνωστο. Μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος, όπως ο ιός των θηλωμάτων στον άνθρωπο (HPV λοίμωξη ή κονδυλώματα) ενδέχεται να παίζει κάποιον ρόλο.
Ο καρκίνος του αιδοίου συνήθως εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση, τυπικά σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών ή και μεγαλύτερες. Ωστόσο το 15% των περιπτώσεων αφορούσε σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών ή νεότερες.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:

 • σακχαρώδης διαβήτης
 • υψηλή αρτηριακή πίεση
 • ιστορικό καρκίνου στον τράχηλο ή τον κόλπο
 • λοίμωξη από HPV
 • σύφιλη
 • παχυσαρκία

Γυναίκες ασθενείς που πάσχουν από μια κατάσταση γνωστή ως κολπική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (VIN) αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διηθητικό καρκίνο του αιδοίου. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις VIN δεν οδηγούν σε καρκίνο.


Συμπτώματα

 • τοπικός κνησμός, πόνος, καύσος, αιμορραγία
 • δυσπαρευνία
 • δυσουρία
 • έλκος, διόγκωση ή ύπαρξη μάζας στο αιδοίο: συνήθως στα μείζονα χείλη ή οπουδήποτε άλλη περιοχή του αιδοίου
 • ασυνήθιστη οσμή

Σχεδόν το 20% των γυναικών με καρκίνο του αιδοίου δεν εμφανίζουν συμπτώματα.


Σημεία και συμπτώματα

Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου:

Θεραπευτική αντιμετώπιση


Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική παρέμβαση για την αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων. Σε περίπτωση που ο όγκος είναι μεγάλος σε μέγεθος (περισσότερο από 2 cm) ή παρουσιάζει σημαντική διήθηση του δέρματος, ενδέχεται να αφαιρεθούν επιπλέον οι βουβωνικοί λεμφαδένες.
Ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χημειοθεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση αιδοιϊκών καρκίνων που υποτροπιάζουν .


Πρόγνωση

Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του αιδοίου που έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο, έχουν καλή εξέλιξη. Ωστόσο, η έκβαση της νόσου εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, τον ιστολογικό του τύπο, και το ενδεχόμενο διασποράς του.


Επιπλοκές

Οι επιπλοκές ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

 • διασπορά του καρκίνου σε άλλες περιοχές του σώματος
 • ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοβολίας, του χειρουργείου, ή της χημειοθεραπείας.Πότε να απευθυνθείτε στον ιατρό σας

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων:

 • τοπικός ερεθισμός
 • μεταβολή στο χρώμα του δέρματος
 • ελκωτική βλάβη στο αιδοίο


Πρόληψη

Η εφαρμογή μεθόδων ασφαλούς σεξ μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του αιδοίου. Σε αυτές περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση προφυλακτικών για την προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ένα νέο εμβόλιο είναι διαθέσιμο για την προφύλαξη από ορισμένες μορφές HPV λοίμωξης. Αυτό έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεών του. Επίσης, ενδέχεται να προστατεύει από άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV, όπως ο καρκίνος του αιδοίου. Το εμβόλιο χορηγείται σε νεαρά κορίτσια πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, και σε έφηβες ή ενήλικες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.