«Βαθιά λύπη» εκφράζει η Επιτροπή για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων ασθενών εξαιτίας της απόσυρσης ζωτικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά


«Η Επιτροπή κατανοεί και εκφράζει την βαθιά λύπη της για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της εν λόγω κίνησης για την υγεία και την καλή κατάσταση των Ελλήνων ασθενών» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής και Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας κ. Αντόνιο Ταγιάνι, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, σχετικά με την απόσυρση ζωτικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά από ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγιάνι «η Επιτροπή ενημερώθηκε σχετικά με την πρόσφατη απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για σημαντική μείωση των τιμών των φαρμάκων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι επίσης ενήμερη του γεγονότος ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες αποφάσισαν να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την ελληνική αγορά κατόπιν της εισαγωγής του εν λόγω μέτρου». Στη συνέχεια της απάντησής του ο κ. Ταγιάνι σημειώνει ότι «οι εθνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές ελέγχου του κόστους και της κατανάλωσης φαρμάκων, ιδίως ορίζοντας τις τιμές τους και προσδιορίζοντας τους όρους συμπερίληψής τους στα συστήματα υγειονομικής ασφάλισης. Οι αποφάσεις αυτές έχουν κατ’ ανάγκη αντίκτυπο στη διαχείριση των προϋπολογισμών υγειονομικής περίθαλψης, στην ανταγωνιστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να καταλήξει στην ενδεδειγμένη ισορροπία μεταξύ αυτών των διαφόρων στόχων».

Σε συμπληρωματική ερώτηση του Ευρωβουλευτή σχετικά με την ύπαρξη πάγιου μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών των φαρμάκων στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ιταλός Επίτροπος σημειώνει ότι «τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ή παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στα κράτη μέλη». Σύμφωνα με τον κ. Ταγιάνι έχει δρομολογηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, υπό τη διαχείριση του Ουγγρικού Εθνικού Ταμείου Υγειονομικής Ασφάλισης, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρ. Επιτροπής. Το σχέδιο θα εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής βάσης τιμολογιακών δεδομένων, ωστόσο στηρίζεται στην οικειοθελή συμμετοχή των αρμόδιων εθνικών αρχών και βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτική φάση. Σύμφωνα με τον κ. Ταγιάνι, με βάση κοινή έρευνα Eurostat-OΟΣΑ που δημοσιεύθηκε το 2007, οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τα μέσα επίπεδα τιμών και στα 25 κράτη-μέλη.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Ταγιάνι, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε τα εξής: «Η περίπτωση της απόσυρσης ζωτικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά είναι δυστυχώς άλλη μια απόδειξη της σπασμωδικότητας με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων, αλλά και της επικίνδυνης άγνοιάς της για τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Το θλιβερό στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι επιπτώσεις δεν αφορούν την τσέπη των πολιτών αλλά την υγεία τους. Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη συμβουλή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ο οποίος συνιστά διάλογο μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ενδιαφερόμενων παραγόντων, ώστε να εξευρεθούν λύσεις που θα αποτρέψουν τις εντάσεις στην ελληνική αγορά και - κυρίως - κάθε αρνητική συνέπεια για τους Έλληνες ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει με γνώμονα την ασφάλεια και την ευημερία των Ελλήνων πολιτών και να μην επιτρέψει τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος σε ανθρωπιστική».



    Στην κορυφή