«Θεραπευτικές επιλογές στις ρευματικές παθήσεις» 2ο Επιστημονικό Καλοκαιρινό Διαδραστικό Συμπόσιο


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το 2ο Επιστημονικό Διαδραστικό Καλοκαιρινό Συμπόσιο το οποίο διοργανώνει η Ρευματολογική Κλινική – Κέντρο Οστεοπόρωσης του 3ου Νοσοκομείου Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ, σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Λασιθίου από 1 έως 4 Ιουλίου 2010, στην Ελούντα της Κρήτης (ξενοδοχείο Elounda Bay).

Η επιστημονική αυτή εκδήλωση επικεντρώνεται στις «Θεραπευτικές Επιλογές στις Ρευματικές Παθήσεις» και απευθύνεται κυρίως στους ιατρούς που απασχολούνται στη δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Προβλέπεται η συμμετοχή 140 περίπου ρευματολόγων και 70 ιατρών άλλων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Επίσης τις εργασίες θα παρακολουθήσουν 140 περίπου ιατροί μέλη της Ιατρικής Εταιρείας Λασιθίου.

Βασικός σκοπός της παραπάνω εκδήλωσης είναι η επιστημονική ενημέρωση των μάχιμων κλινικών, καθώς οι νέες γνώσεις που απαιτούνται για την ορθή εφαρμογή των νέων θεραπειών συχνά ξεπερνούν το διαθέσιμο χρόνο τους.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου επίλεκτοι ομιλητές από όλους τους χώρους (πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ΙΚΑ, ιδιώτες) θα προσφέρουν με τις διαλέξεις, τα σεμινάρια (workshops), τις συζητήσεις ενδιαφερόντων κλινικών περιστατικών, τα στρογγυλά τραπέζια και τη συνεδρία λόγου-αντιλόγου (debate) συμπυκνωμένες γνώσεις με πρακτικές εφαρμογές και οδηγίες. Η δομή των επιστημονικών συζητήσεων δίνει έμφαση στη διαδραστικότητα (72 ομιλητές - τηλεψηφοφορίες - ελεύθερες συζητήσεις) και στη διεπιστημονικότητα (συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων).

Στο επιστημονικό πρόγραμμα προβλέπεται επίσης να διεξαχθεί το Σάββατο 3/7/2010 (13:15-14:30) κοινή συνεδρία ιατρών-ασθενών με θέμα «την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα», την οποία προβλέπεται να παρακολουθήσουν πολλά από τα μέλη του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης. Η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών εκπίπτει λόγω του χρόνιου βασανιστικού πόνου, της χρόνιας κόπωσης (σωματικής και πνευματικής), της μειωμένης φυσικής λειτουργικότητας, του αισθήματος κακής φυσικής και συναισθηματικής κατάστασης, της μειωμένης παραγωγικότητας αλλά και των δυσκολιών συμμετοχής των ασθενών σε οικογενειακές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι διαφορές στην οπτική μεταξύ των ιατρών και των ασθενών θα αναπτυχθούν στη συνεδρία αυτή μέσω ερωτήσεων που θα απευθύνει ο δημοσιογράφος του ιατρικού ρεπορτάζ κ. Λεωνίδας Καλλιδώνης σε τρεις ρευματολόγους και σε τρεις ρευματοπαθείς αντίστοιχα. Στη συνεδρία αυτή θα αναπτυχθούν και οι προσδοκίες που δημιουργούνται από τις νεότερες βιολογικές θεραπείες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


    Στην κορυφή