Υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα


Τι είναι

Ως υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, ορίζεται η συχνή παρουσίαση, πάνω από 3 επεισόδια, οξείας μέσης ωτίτιδας σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Επιδημιολογία

Υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα παρουσιάζεται στη συνέχεια οξείας μέσης ωτίτιδας όταν συνυπάρχουν:
Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια»), λυκόστομα, όγκοι ρινοφάρυγγα, αλλεργία, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα και ανοσολογική ανεπάρκεια.

Αιτιολογία

Οι ίδιοι μικροοργανισμοί που προκαλούν οξεία μέση ωτίτιδα είναι υπεύθυνοι για την υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα.


Πώς εκδηλώνεται

Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων όπως πόνο στα αυτιά και πυρετό. Εξελίσσεται ταχύτατα με ερύθημα, οίδημα του βλεννογόνου και εμφάνιση πυώδους συλλογής στην κοιλότητα του μέσου ωτός. Προοδευτικά γίνεται ρήξη του τυμπανικού υμένα και παρατηρείται πυόρροια στον έξω ακουστικό πόρο και βαρηκοΐα.


Διαγνωστική προσέγγιση

Βασίζεται στα κλινικά σημεία (πυρετός, ωταλγία) και την ωτοσκόπηση από Ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο. Όταν υπάρχει ρήξη του τυμπάνου και πυόρροια γίνεται μικροσκόπηση και καλλιέργεια. Όταν απομονωθεί παθογόνο μικρόβιο γίνεται έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά.


Θεραπευτική προσέγγιση

Τα παιδιά που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα χωρίς την εκδήλωση μέσης ωτίτιδας με υγρό (εκκριτικής ωτίτιδας) αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Σε παιδιά με συχνά επεισόδια οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδας, γίνεται μυριγγοτομή (οπή στο τύμπανο) και τοποθετείται σωληνίσκος αερισμού.

Προφύλαξη

Για την προφύλαξη από την υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προδιαθεσικοί παράγοντες (αδενοειδείς εκβλαστήσεις, λυκόστομα, αλλεργίες, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, ανοσολογική ανεπάρκεια).


Στέλιος Χατζηπαναγιώτου
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Κλινικός Μικροβιολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας

Νικόλαος–Στέφανος Ι. Λεγάκης
Ομότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής ΒιοπαθολογίαςΑπο το βιβλίο "ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ" (http://www.tamikrovia.gr)
Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή