Υπερηχογράφημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης


Τι είναι το υπερηχογράφημα;

Οι εικόνες που δημιουργούνται από ένα υπερηχογράφημα διαμορφώνονται από ηχητικά κύματα. Ένα μηχάνημα στέλνει ηχητικά κύματα σε όλο το σώμα, τα οποία μετατρέπονται σε εικόνα που προβάλλεται σε οθόνη. Το υπερηχογράφημα έχει συνδράμει αποτελεσματικά στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης της γυναίκας.
Το υπερηχογράφημα είναι μία εξέταση ρουτίνας και χρησιμοποιείται συνήθως σε γυναίκες κατά την εξέταση της προγεννητικής κλινικής κατάστασης.


Πως γίνεται το υπερηχογράφημα;


Στις πρώτες 10 εβδομάδες της κύησης, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η εξέταση είναι με την είσοδο της κεφαλής του υπέρηχου στον κόλπο, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως κολπικό υπερηχογράφημα. Ο κολπικός υπέρηχος μοιάζει με την πυελική εξέταση. Ακόμα και τα έμβρυα, τα όποια είναι λίγα χιλιοστά, θα φανούν στην οθόνη με τη εξέταση αυτή.

Στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης, η εξέταση γίνεται στην επιφάνεια της κοιλιάς. Ένα διάφανο gel απλώνεται στην επιφάνεια της κοιλιάς και η κεφαλή του υπέρηχου τοποθετείται πάνω στο gel, ώστε να εμφανιστεί το έμβρυο και ο πλακούντας. Έτσι, το ζευγάρι έχει την δυνατότητα να δει την απεικόνιση του εμβρύου στο μόνιτορ του μηχανήματος.


Γιατί χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα που γίνεται σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους. Στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, συνήθως πριν τις 14 εβδομάδες κύησης, το υπερηχογράφημα γίνεται για να διακρίνουμε εάν το έμβρυο είναι ζωντανό και για την περίπτωση παρουσίας διδύμων ή τριδύμων.

Επίσης, αν μετρήσουμε το μέγεθος του εμβρύου μπορούμε να γνωρίζουμε το πότε θα γεννηθεί το παιδί. Στην περίοδο αυτή, μπορούν να διαγνωστούν ορισμένες ανωμαλίες.
Στις 11 με 14 εβδομάδες της κύησης, η μέτρηση του πάχους του δέρματος στο πίσω μέρος του λαιμού του εμβρύου, μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο χρωμοσωμικής ανωμαλίας.

Μετά την 18η εβδομάδα, το έμβρυο εξετάζεται πιο λεπτομερώς. Τα περισσότερα όργανα εξετάζονται για να διασφαλιστεί ότι το έμβρυο μεγαλώνει σωστά. Μπορούμε να διακρίνουμε την σπονδυλική στήλη, το κρανίο, τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά, τα χέρια και τα πόδια. Αν η μητέρα είναι υπέρβαρη, τότε η ποιότητα της εξέτασης μπορεί να μην είναι καλή.

Μετά την 30η εβδομάδα, το υπερηχογράφημα γίνεται για να δούμε πόσο καλά μεγαλώνει το έμβρυο. Επίσης, εξετάζεται η κυκλοφορία του αίματος στον ομφάλιο λώρο για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί σωστά, ώστε να μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο και να διατρέφεται σωστά το έμβρυο.
Τέλος, μπορούμε να δούμε αν η θέση του πλακούντα είναι φυσιολογική ή αν βρίσκεται ασυνήθιστα κοντά στο εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας.


Μπορεί ένα υπερηχογράφημα να εγγυηθεί ένα υγιές παιδί;

Το υπερηχογράφημα παρέχει μία γενική κατάσταση του εμβρύου, αλλά ακόμα και οι πιο εξειδικευμένες εξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν Υπερηχογράφημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνηςπιθανά προβλήματα.


Μπορεί το υπερηχογράφημα να είναι επιβλαβές για το έμβρυο;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ανησυχία αυτή.



Διαβάστε επίσης
Υπερηχογράφημα

    Στην κορυφή