Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την φλεγμονή;


Το ιδανικό για κάθε ασθενή θα ήταν αντί για φάρμακα να τροποποιήσει κατάλληλα την δίαιτά του και να αντιμετωπίσει έτσι την όποια πάθησή τον βασανίζει. Η αντιμετώπιση αυτή έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών και οφείλεται στα πολλά άρθρα που δημοσιεύονται καθημερινά στον μη ιατρικό τύπο, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των κλασικών φαρμάκων.

Η τάση αυτή έχει δύο παρενέργειες: 1) Την μη συμμόρφωση των ασθενών σε κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες και 2) την χρήση μη φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τελικό αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (περισσότερες ιατρικές επισκέψεις, πιο ακριβά φάρμακα, περισσότερες νοσοκομειακές νοσηλείες).

Παρόλα αυτά ένα άρθρο πιο διάβασα σε ένα μη ιατρικό αμερικάνικο ιστότοπο με εκατομμύρια επισκέπτες, με προβλημάτισε και με ώθησε να γράψω τίς παρακάτω πληροφορίες με σκοπό να βοηθήσω κάποιους συναδέλφους να συστήνουν σε όσους ασθενείς απεγνωσμένα τους ρωτούν τι θα πρέπει να φάνε όταν πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό άρθρο

1) Ντομάτες, πατάτες, μπαχαρικά εκτός από πιπέρι και μελιτζάνες για πολλούς διατροφολόγους αυξάνουν την φλεγμονή.

2) Πιπεριές (περιέχουν καψαϊκίνη), κάθε είδους πιπέρι, σκόρδο και τζίντζερ μειώνουν την φλεγμονή!

3) Το άσπρο ρύζι και το άσπρο ψωμί δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, καλύτερα να χρησιμοποιείτε πολύσπορο ψωμί που έχει και πολλά άλλα χρήσιμα συστατικά!

4) Προσοχή στην ζάχαρη ακόμη και αυτή που περιέχεται στα γαλακτερά, τις σάλτσες και αλλού. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει 6 κουταλάκια του τσαγιού ζάχαρη την ημέρα για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες.

5) Προσοχή στο λίπος. Κάθε τροφή με λίπος αυξάνει την φλεγμονή.

6) Το μόνο λίπος που επιτρέπεται είναι αυτό που ευρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλες, τόνος κα και αυτό διότι περιέχει ωμέγα -3 λιπαρά οξέα. Δύο γεύματα την εβδομάδα είναι αρκετά.

7) Το κακάο φαίνεται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, διότι περιέχει φλαβονοειδή, Το τσάι και το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες το ίδιο.

8) Οι φακές, τα φασόλια και ο αρακάς θεωρούνται τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

9) Το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί είναι χρήσιμες τροφές σε περιπτώσεις φλεγμονής, μόνο προσοχή σε μεγάλες ποσότητες διότι παχαίνουν. Λένε ότι τα πολύ καλά ελαιόλαδα περιέχουν μια φυσική ουσία που ονομάζεται oleocanthal που έχει δράση ανάλογη του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου ιμπουπροφέν.

10) Τέλος τα άσπρα ωμά μανιτάρια θεωρούνται ότι βοηθούν τα άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις.

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, σαν κλασικός γιατρός, εάν όλα τα παραπάνω βοηθούν τους ανθρώπους με φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων να αντιμετωπίσουν καλύτερα την νόσο τους, εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι οι αυτές τροφές δεν πρόκειται να τους επιδεινώσουν. Εάν δεν κάνω μάλιστα λάθος, όλες οι παραπάνω τροφές ανήκουν στην κλασική μεσογειακή δίαιτα που όπου και να έχω διαβάσει μόνο καλό αποτέλεσμα έχει σε πολλές παθήσεις!

Δρ Αχιλλέας Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή