Υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και πότε πρέπει να γίνεται;


Το εμβόλιο δεν αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά δημιουργεί αντισώματα που προφυλάσσουν από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός HPV ανήκει σε μια οικογένεια ιών που προκαλούν λοιμώξεις στο δέρμα και στους βλεννογόνους, κυριότερες των οποίων είναι οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα.

Το εμβόλιο προφυλάσσει από 4 ιούς, με τα νούμερα 6, 11, 16 και 18. Επειδή το εμβόλιο δρα μόνο εναντίον 4 ιών (συμπεριλαμβάνονται οι επιθετικοί 16 και 18), η αποτελεσματικότητά του είναι της τάξης του 70% και όχι 100%. Ο συνδυασμός εμβολίων και ΠΑΠ-test ανά χρόνο, καλύπτει σχεδόν 100% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο δε θεραπεύει αλλά προφυλάσσει.

Είναι σημαντικό το εμβόλιο να γίνεται στα κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Η πιο κατάλληλη ηλικία θεωρείται εκείνη των 12-14 ετών. Η διάρκεια προστασίας του εμβολίου είναι άγνωστη. Τα σημερινά δεδομένα μιλούν για 5 χρόνια. Για τις γυναίκες που έχουν ήδη ερωτική ζωή θα πρέπει να προηγηθεί ΠΑΠ-τεστ και στη συνεχεία να αποφασιστεί εάν το εμβόλιο τους προσφέρει προφύλαξη ή όχι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμβολιασθούν αρκεί να προηγείται ΠΑΠ-τεστ. Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις. Η δεύτερη δόση γίνεται 2 μήνες μετά την πρώτη και η τρίτη δόση 6 μήνες μετά την πρώτη.

Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας




    Στην κορυφή