ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
25/07/2011

Από το Ι.Κ.Υ. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ) δημοσιεύθηκαν ο τρόπος αίτησης και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για κάθε φοιτητή/ καθηγητή / υπάλληλο ΑΕΙ με αναπηρία για περίοδο σπουδών ERASMUS ή περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, καθώς και το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για φοιτητές ή για καθηγητές/προσωπικό ανά μήνα ή ημέρα/εβδομάδα αντίστοιχα ανάλογα με τη χώρα προορισμού, όπως ορίζεται στα παραρτήματα της Σύμβασης Επιχορήγησης για κινητικότητα Erasmus 2011/12.

Η χορήγηση του ποσού αυτού γίνεται κατά την κρίση του Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρέπει, όμως, να βασίζεται σε ιατρικό πιστοποιητικό από δημόσιο φορέα (Νοσοκομείο, Ι.Κ.Α., κ.λ.π.), το οποίο πρέπει να φυλάσσεται για την περίπτωση ελέγχου από την ΕΜ/Ι.Κ.Υ.

Από το ΙΚΥ επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων, για εξασφάλιση τόσο του Ιδρύματος αποστολής όσο και της υγείας των μετακινούμενων φοιτητών, είναι σκόπιμο να υπάρχει επιπλέον και πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ERASMUS.

Πέραν αυτού του γενικού μέτρου, που αφορά όλους τους αναπήρους ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, μπορεί να χορηγηθεί ειδική οικονομική ενίσχυση σε άτομα με σοβαρή αναπηρία που:
i ) η μετακίνησή τους συνεπάγεται ιδιαιτέρως υψηλό κόστος κινητικότητας και
ii) το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλες πηγές, όπως εθνική χρηματοδότηση.

Η απόφαση για τη συμπληρωματική αυτή χρηματοδότηση λαμβάνεται από την ΕΜ/ΙΚΥ ύστερα από εξέταση όλων των αιτήσεων που θα κατατεθούν σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό κεφάλαια. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τα Ιδρύματα προς την ΕΜ είναι η 7η Οκτωβρίου 2011.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των Ιδρυμάτων και δεν γίνονται δεκτές μεμονωμένες αιτήσεις ενδιαφερομένων.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Ο φοιτητής/καθηγητής/υπάλληλος του Ιδρύματος πρέπει, καταρχήν, να έχει επίσημα αναγνωρισμένη αναπηρία. Θα συμπληρώσει την επισυναπτόμενη αίτηση περιγράφοντας την αναπηρία του. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από ιατρικό πιστοποιητικό (πρωτότυπο και όχι παλαιότερο των 3 μηνών) και κάθε άλλη απαραίτητη αντικειμενική απόδειξη από τα οποία πρέπει να προκύπτει: α) ο βαθμός αναπηρίας και β) η δυσκολία που αυτή προκαλεί στην κινητικότητα του φοιτητή/καθηγητή/υπαλλήλου και τις συγκεκριμένες συμπληρωματικές απαιτήσεις που προκαλεί.
Για το λόγο αυτό, επίσης, η αίτηση πρέπει να περιγράφει αναλυτικά την κάθε ατομική περίπτωση και να περιλαμβάνει λεπτομερή οικονομική ανάλυση των συγκεκριμένων ειδικών απαιτήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται ως επιπλέον ανάγκες:

Συνοδός για το ταξίδι (προς τη χώρα υποδοχής και επιστροφή)
Ειδική μεταφορά από το Ίδρυμα Προέλευσης στο Ίδρυμα Υποδοχής ή την επιχείρηση και τοπικά κατά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό
Στέγαση (σε περίπτωση που η φοιτητική εστία δεν διαθέτει κατάλληλο δωμάτιο)
Βοηθό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας
Φροντιστή ασθενούς
Βοήθεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (για να κρατάει σημειώσεις, κ.λ.π.)
Ιατρική παρακολούθηση (φυσικοθεραπείες, τακτικό ιατρικό έλεγχο στη χώρα υποδοχής)
Ειδικό διδακτικό υλικό (μπράιγ, φωτοτυπίες σε μεγέθυνση, μαγνητοφώνηση διαλέξεων κ.λ.π.)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο παρελθόν παρατηρήθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι προσκόμιζαν πιστοποιητικά περί του βαθμού και της σοβαρότητας της αναπηρίας τους, χωρίς να υπάρχει ανάλυση της δυσκολίας που προκαλείται στην κινητικότητα του αιτούντος και στις προκύπτουσες ειδικές απαιτήσεις, με συνέπεια καθυστερήσεις και ψυχολογική επιβάρυνση των αιτούντων. Τα Ιδρύματα αποστολής πρέπει να μεριμνούν ώστε οι αιτήσεις να φθάνουν στην ΕΜ πλήρεις. Με άλλα λόγια, το ιατρικό πιστοποιητικό δεν αρκεί να πιστοποιεί ότι ο φοιτητής πάσχει π.χ. από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και τη δυσκολία που αυτό δημιουργεί για τη μετακίνηση ERASMUS (π.χ. ανάγκη συνοδού, ειδικής ιατρικής παρακολούθησης, κ.λ.π.).

Οι αιτούντες πρέπει να δώσουν πλήρεις λεπτομέρειες κάθε άλλης οικονομικής ενίσχυσης ή ενίσχυσης σε είδος που λαμβάνουν εκτός από την ενίσχυση ERASMUS (π.χ. φροντιστής ασθενούς) και να εξηγήσουν γιατί δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου σπουδών.

Όπως προκύπτει και από την επισυναπτόμενη φόρμα οικονομικής ανάλυσης των συγκεκριμένων ειδικών απαιτήσεων, πρέπει να γίνει εκτίμηση του συμπληρωματικού ποσού που απαιτείται.

Τα Ιδρύματα πρέπει, επίσης, να επισυνάψουν βεβαίωση ότι το Ίδρυμα Υποδοχής γνωρίζει ότι ο φοιτητής/καθηγητής/υπάλληλος είναι ανάπηρος και ότι έχει πιστοποιήσει ότι μπορεί να παράσχει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις και υποστήριξη καθώς και ότι τα κτίρια, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες ή τα γραφεία της επιχείρησης είναι προσβάσιμα από το φοιτητή/καθηγητή/υπάλληλο με αναπηρία.

Η ικανοποίηση κάθε αίτησης δεν είναι αυτόματη, αλλά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων που θα δεχθεί η ΕΜ, σε συνάρτηση με το προοριζόμενο για τον σκοπό αυτό κεφάλαιο, το οποίο είναι περιορισμένο. Εφιστούμε στην προσοχή σας στο γεγονός ότι, ακόμη και εάν μία αίτηση γίνει δεκτή, ενδέχεται η χρηματοδότηση που θα εγκριθεί να είναι πολύ μικρότερη από την αιτηθείσα, διότι το διαθέσιμο κεφάλαιο είναι συγκεκριμένο και ο αριθμός των αιτήσεων δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σε περίπτωση που εγκριθεί μία αίτηση, ο δικαιούχος θα υπογράψει ειδική σύμβαση με το Ίδρυμά προέλευσης, πλέον αυτής που θα υπογραφεί για τη μετακίνηση ERASMUS και κατά την επιστροφή, θα πρέπει να υποβάλει οικονομικό απολογισμό για την εγκριθείσα επιπλέον χρηματοδότηση. Όλες οι δαπάνες πρέπει να καλύπτονται από παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Σε περίπτωση που οι πραγματικές επιλέξιμες δαπάνες είναι λιγότερες από την εγκριθείσα χρηματοδότηση, θα ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς.


    Στην κορυφή