Χωρίς συνταγή αγοράζει ένας στους τρεις φάρμακα


Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος παρουσίασε έρευνα του ΕΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αγόρασε φάρμακα τους 3 τελευταίους μήνες, τα οποία, σε ποσοστό 22%, ξέχασαν να πάρουν ή πήραν σε μικρότερη δόση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες της έρευνες (34%) αγόρασε φάρμακο χωρίς συνταγή στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τη διαχρονική εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό αύξησής της, και τόνισε πως «σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα και τα επιστημονικά τεκμήρια, η υποκατάσταση παλαιών φαρμάκων από νέα και η χαμηλή συνασφάλιση αποτελούν τους κύριους παράγοντες αύξησης των δαπανών».

Η παρουσίαση έγινε στην Ημερίδα για την «πολιτική της φαρμακευτικής περίθαλψης στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης», που συνδιοργάνωσαν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Τις εργασίες της ημερίδας, στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι στον χώρο τους ομιλητές, συντόνισαν ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κώστας Λουράντος και ο γενικός γραμματέας του ΦΣΑ κ. Χαράλαμπος Χαρός.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση σήμερα, ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κώστας Λουράντος αναφέρθηκε στη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία φαίνεται πως λαμβάνει τέλος η εποχή μιας ατυχούς φιλολογίας περί του δήθεν κλειστού φαρμακευτικού επαγγέλματος στη χώρα μας. Και αναρωτήθηκε με οξύτητα «πώς είναι δυνατόν, κάθε φορά που προκύπτει κάτι θετικό στον αγώνα των φαρμακοποιών για καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη, να προσπαθούν μέλη της Κυβέρνησης να ταυτίσουν το σύνολο των φαρμακοποιών με ελάχιστους επιλήσμονες φαρμακοποιούς;». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν βοηθάει το έργο της κυβέρνησης, ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει το τεράστιο θέμα της διακίνησης των φαρμάκων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις τεκμηριωμένες απόψεις των καθηγητών που ασχολούνται με τη Φαρμακοοικονομία».

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας ειπώθηκαν τα παρακάτω:
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος επισήμανε ότι «Το ΕΣΥ ευθύνεται περισσότερο από κάθε άλλον τομέα για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας. Τα τελευταία 6-7 χρόνια, το ΕΣΥ φθίνει συνεχώς, και το 2010 έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης. Τώρα, οι επιλογές είναι δύο: η εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, με νέο πενταετή σχεδιασμό, τόσο για την πλευρά της προσφοράς όσο και για τη ζήτηση-ασφάλιση (restart), και η αναγνώριση της αποτυχίας του ΕΣΥ (delete) και η αναζήτηση λύσης σε ευρεία συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σε επίπεδο προσφοράς αλλά και χρηματοδότησης, κάτι που ίσως ζητηθεί και από τους διεθνείς ελεγκτές.
Το θεσμικό πλαίσιο των φαρμακείων, πριν και μετά το ΔΝΤ, παρουσίασε η κα Σοφία Αγγέλου, δικηγόρος και νομική σύμβουλος του ΦΣΑ, επισημαίνοντας ότι «το ΔΕΚ έκρινε πως οι πληθυσμιακοί περιορισμοί, οι αποστάσεις και το ιδιοκτησιακό, εθνικοί περιορισμοί που αφορούν την ίδρυση φαρμακείου, δεν αντίκεινται κατ’ αρχήν στα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λισσαβόνας περί ελεύθερης εγκατάστασης, στο μέτρο που εξυπηρετούν υπέρτερο δημόσιο συμφέρον και είναι γενικού και αντικειμενικού χαρακτήρα».
Την άποψη της κοινής γνώμης για τη σχέση φαρμακείου και κοινωνίας μετέφερε στους φαρμακοποιούς που παρακολούθησαν την ημερίδα ο ιατρικός συντάκτης της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή» κ. Αιμίλιος Νεγκής.

Την ημερίδα χαιρέτισαν: ο βουλευτής κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, η Α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κα Μαρία Σκουρολιάκου, ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ κ. Δημήτριος Καραγεωργίου και ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου.


    Στην κορυφή