Χρόνια μέση ωτίτιδα


Τι είναι
Αποτελεί επιπλοκή ή κακή εξέλιξη της οξείας μέσης ωτίτιδας ή της μέσης ωτίτιδας με υγρό, που επιμένει μετά την πάροδο τουλάχιστον 2 εβδομάδων θεραπείας.

Επιδημιολογία

Η χρόνια μέση ωτίτιδα παρουσιάζεται συχνά σε περιοχές της γης όπου υπάρχει χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή και αποτελεσματική θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας.

Συγκεκριμένα, ενώ σπάνια παρατηρείται στις χώρες της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αυστραλίας, καθώς και της Ευρώπης, είναι συχνή στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Αφρικής και των νησιών του Ειρηνικού.

Αιτιολογία

Σε εξάρσεις πυώδους εκροής τα μικρόβια που περισσότερο συχνά υπεύθυνα είναι: ψευδομονάδα ή άλλα Gram-αρνητικά βακτηρίδια (κολοβακτηρίδιο, κλεμπσιέλλα, πρωτέας) ή αναερόβια μικρόβια, παρά τα μικρόβια που προκαλούν την οξεία μέση ωτίτιδα.

Πώς εκδηλώνεται

Οι ασθενείς με χρόνια μέση ωτίτιδα συνήθως αναφέρουν συχνά επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας κατά το παρελθόν, περιοδική δύσοσμη ωτόρροια (συνήθως υπάρχει διάτρηση του τυμπάνου) ή και βαρηκοΐα. Μερικές φορές αναφέρουν εμβοές, ίλιγγο ή και πόνους στα αυτιά (ωταλγία).

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διάγνωση της χρόνιας μέσης ωτίτιδας τίθεται με ωτοσκόπηση και ακοολογικό έλεγχο από Ιατρό-Ωτορινολαρυγγολόγο.

Όταν υπάρχει έκκριση γίνεται μικροβιολογική διάγνωση με μικροσκόπηση και καλλιέργεια. Όταν απομονωθεί παθογόνο μικρόβιο γίνεται έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα).

Η αξονική και μαγνητική τομογραφία του κροταφικού οστού είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση της έκτασης της νόσου και της πιθανής οστικής βλάβης καθώς επίσης και για την ύπαρξη άλλων βλαβών όπως χολοστεατώματος ή χοληστερηνικού κοκκιώματος.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η αντιμετώπιση της χρόνιας μέσης ωτίτιδας είναι καθαρά χειρουργική και έχει στόχο την εξάλειψη της υπάρχουσας παθολογίας και την αποκατάσταση της ακοής. Η χορήγηση αντιβιοτικών έχει ως μόνο σκοπό την αντιμετώπιση της τυχόν υφιστάμενης ωτόρροιας και την εκρίζωση των υπεύθυνων μικροβίων (συνήθως της ψευδομονάδας).

Προφύλαξη από τη μέση ωτίτιδα

Για την προφύλαξη από τη μέση ωτίτιδα συνιστώνται τα μέτρα που λαμβάνονται για την προφύλαξη λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ( κεφ. «Κοινό κρυολόγημα» και «Γρίπη»).

α) Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών (βλ. κεφ. «Υγιεινή στο σπίτι και προσωπική υγιεινή»).

β) Αποφυγή επαφής των χεριών, αν προηγουμένως δεν είναι πλυμένα, με τη μύτη, μάτια, στόμα, αυτιά.

γ) Αποφυγή συγχρωτισμού το χειμώνα σε κλειστούς χώρους.

δ) Αποφυγή έκθεσης σε καπνό τσιγάρων ή ξύλων.

ε) Με την παραμικρή ενόχληση στα αυτιά επιβάλλεται άμεση επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο και όχι ενστάλλαξη διαφόρων αντισηπτικών διαλυμάτων στο αυτί.

στ) Ο εμβολιασμός για τα διάφορα μικρόβια όπως πνευμονιόκοκκο, ιό γρίπης, ιό ιλαράς κ.ά. μειώνει σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας ωτίτιδας.


Στέλιος Χατζηπαναγιώτου
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Κλινικός Μικροβιολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας

Νικόλαος–Στέφανος Ι. Λεγάκης
Ομότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας



Απο το βιβλίο "ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ" (http://www.tamikrovia.gr)
Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή