Χριστούγεννα και εγκυμοσύνη: τι πρέπει να προσέξετε


Απέχουμε μόλις λίγες μέρες από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μια περίοδο ξεγνοιασιάς, διακοπών και γλεντιού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αφήσουν το κλεινόν άστυ για να απολαύσουν μερικές μέρες σε μαγευτικά, χιονισμένα χωριουδάκια ή ακόμα και στο εξωτερικό, αφού όλοι μας έχουμε συνδυάσει τα Χριστούγεννα με κρύο και χιόνι. Τι κινδύνους όμως διατρέχει μια έγκυος αυτή τη περίοδο; Τι πρέπει να προσέξει, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις ;

1. Να μην κρυολογήσει. Λόγω της φυσιολογικής ανοσοκαταστολής, μια γυναίκα που βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα μπορεί να κρυολογήσει ευκολότερα. Θα πρέπει λοιπόν να φορά ζεστά ρούχα και παπούτσια και σε περίπτωση βροχής να προφυλάσσεται απ’ αυτήν, προκειμένου να προλάβει κάποια αδιαθεσία και να μη χρειαστεί να λάβει φάρμακα. Κι αυτό γιατί τα φάρμακα που επιτρέπονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περιορισμένα και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

2. Να μην προσβληθεί από κάποιον ιό. Οι κλειστοί χώροι, οι χειραψίες και τα φιλιά ευνοούν τη μετάδοση ιών. Επίσης, η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει, κατά το δυνατόν, τους χώρους με πολυκοσμία. Εάν παρ’ όλα αυτά προσβληθεί από κάποιον ιό, ο γυναικολόγος θα κρίνει αν πρέπει να ληφθεί κάποιο φάρμακο και σε τι δοσολογία, για να προστατεύσει τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο.

3. Να μην πέσει. Οι πιθανότητες πτώσης μιας εγκύου είναι αυξημένες, ιδιαίτερα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, καθώς το βάρος της κοιλιάς αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος, το οποίο είναι διαφορετικό απ’ αυτό που έχει συνηθίσει. Έτσι, ο έλεγχος του σώματος γίνεται δυσκολότερος. Οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς μια πτώση μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.
Τη συγκεκριμένη περίοδο η γυναίκα μπαίνει στον πειρασμό να φορέσει τακούνια, αλλά και να χορέψει. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι έγκυες θα πρέπει να προτιμούν ίσια παπούτσια, με αντιολισθητικές σόλες κυρίως τις ημέρες με παγετό, προκειμένου να έχουν καλύτερο έλεγχο του σώματός τους και να αποφύγουν μια μοιραία πτώση.

4. Να μην βάλει κιλά. Ποιος δεν δελεάζεται να φάει ένα μελομακάρονο ή ένα κουραμπιέ παραπάνω κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων; Οι μυρωδιές από τσουρέκια που ψήνονται «καραδοκούν» σε κάθε γωνιά, γλυκά προσφέρονται σε κάθε κατάστημα, λουκούλλεια γεύματα ετοιμάζονται σε κάθε σπίτι… Όμως, η διατήρηση του βάρους μιας εγκύου σ’ αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά σημαντική. Λόγω της αυξημένης όρεξής της βάζει ευκολότερα κιλά, που δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια αυτού του 15ημέρου να ξεπεράσουν και τα 5!! τα οποία για να χάσει αργότερα θα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά.

5. Να προφυλαχθεί από γαστρεντερίτιδες, επιλέγοντας προσεκτικά που θα κάνει ρεβεγιόν και την ποιότητα του φαγητού που σερβίρεται. Η γαστρεντερίτιδα προκαλεί εμετούς, από τους οποίους μπορεί να προκληθούν συσπάσεις και η έγκυος να οδηγηθεί σε πρόωρη γέννα.

6. Να μην καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στομάχι μικραίνει γιατί πιέζεται από τη μήτρα. Οπότε, με τη λήψη μεγαλύτερης ποσότητας τροφής μπορεί να προκληθεί δυσπεψία και τάση εμέτου, με τις συνέπειες που ήδη αναφέραμε.

7. Να μην καταναλώσει αλκοόλ. Ακόμα κι αν δεν έχει τη πρόθεση να καταναλώσει αλκοόλ, οι ευχές για τον καινούργιο χρόνο που συνοδεύονται πολύ τακτικά από τσούγκρισμα των ποτηριών μπορεί να παρασύρει την έγκυο και να πιεί σημαντική ποσότητα αλκοόλ, το οποίο δεν προσφέρει τίποτα στην ανάπτυξη του εμβρύου, αντιθέτως μπορεί να το βλάψει. Βέβαια, επειδή εγκυμοσύνη δεν σημαίνει στέρηση, εάν μια έγκυος επιθυμεί αυτές τις μέρες να πιεί, «για το καλό» όπως λέμε, θα πρέπει να περιοριστεί στο ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.

8. Να μην ξενυχτήσει. Το ξενύχτι βλάπτει την έγκυο, γιατί το σώμα κουράζεται και εξαντλείται. Κανονικά, δεν θα πρέπει να κοιμάται μετά τις 11 το βράδυ. Όμως κατανοώντας την ιδιαιτερότητα της περιόδου, θα μπορούσε, όχι πάνω από 1-2 φορές, να ξενυχτήσει μέχρι τις 1.00 το αργότερο.

9. Να αποφύγει χώρους με καπνό. Είναι γνωστές οι επιπτώσεις του καπνού στο έμβρυο, οπότε η έγκυος πρέπει να αποφύγει χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα και να προτιμήσει να κάνει ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε φιλικά σπίτια, όπου θα σεβαστούν την εγκυμοσύνη της.

10. Να μην οδηγήσει και αν είναι δυνατόν να περιορίσει γενικά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, προκειμένου να αποφύγει κάποιο ατύχημα, καθώς τις ημέρες των γιορτών πολλοί οδηγοί είναι μεθυσμένοι ή κουρασμένοι από το ξενύχτι.

Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - γυναικολόγος,
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»
www.diagnostiki.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή