Χάστε βάρος, κερδίστε ευκαιρίες


Με το πέρασμα των χρόνων οι Έλληνες όλο και παχαίνουν, ενώ ταυτόχρονα τα πρότυπα ομορφιάς τείνουν να πάρουν την πιο «αδύνατη» μορφή τους. Και παρόλο που μετατρεπόμαστε σε έναν υπέρβαρο λαό, δεν παύουμε να βλέπουμε με «άλλο μάτι» όσους κουβαλάνε λίγα ή περισσότερα κιλά από τα φυσιολογικά. Σαν να ξεσπά ένα νέο είδος ρατσισμού προς τους επονομαζόμενους «χοντρούς», ένα είδος ρατσισμού που για πρώτη φορά στα χρονικά δεν αφορά μία μειονότητα, αλλά στρέφεται προς την πλειοψηφία του πληθυσμού!

Προκαταλήψεις, στερεότυπα, κοινωνικός αποκλεισμός, όλα έννοιες που ριζώνουν στο μυαλό των ανθρώπων από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους. Οι λέξεις "τεμπέλης", "βρωμιάρης", "άσχημος" και "χαζός" ήταν αυτές που πρώτες χρησιμοποίησαν παιδάκια ηλικίας έως και 6 ετών, όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τις σιλουέτες άλλων παχύσαρκων παιδιών. Τα πράγματα δυστυχώς δεν γίνονται πιο εύκολα με τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Ερευνητικά δεδομένα μαρτυρούν πως οι παχύσαρκοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά ή να πάρουν προαγωγή σε σχέση με τα πιο αδύνατα άτομα, ενώ επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την απόρριψη από το αντίθετο φύλο, την αγένεια και τα πάσης φύσεως κακεντρεχή σχόλια γύρω από το αυξημένο σωματικό τους βάρος.

Όλη η κοινωνική πίεση που ταυτίζει το αδύνατο σώμα με τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση, τη γνώση, τη σεξουαλικότητα και την επιτυχία είναι αυτή που ταυτόχρονα βγάζει στο περιθώριο τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, πείθοντάς τους πως είναι ανίκανοι να αλλάξουν. Και αυτό το αίσθημα απογοήτευσης τους αναγκάζει να κλειστούν στο «καβούκι» τους, στερώντας στον ίδιο τους τον εαυτό κάθε δυνατότητα εξέλιξης.

Ωστόσο, η δύναμή μας βρίσκεται μέσα μας και η αλλαγή απαιτεί κίνητρα ισχυρά, που προέρχονται από μια εσωτερική μας επιθυμία και όχι από τα θέλω των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.


Αναγνωρίζοντας τα ισχυρά κίνητρα

Στην πραγματικότητα, κάθε προσπάθεια αλλαγής αρχίζει από το μυαλό. Πριν ξεκινήσετε τον αγώνα ενάντια στα περιττά κιλά, καλό θα ήταν να διερευνήσετε τα κίνητρα που θα αποτελέσουν συμμάχους στην προσπάθεια, που θα σας δώσουν τη δύναμη να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να αποκτήσετε την απαραίτητη αντοχή προκειμένου να φτάσετε μέχρι τέλους. Η βελτίωση της υγείας, της εξωτερικής εμφάνισης, το αίσθημα ευεξίας, η ανάγκη να αρέσετε περισσότερο στο σύντροφό σας, αλλά και διάφοροι επαγγελματικοί λόγοι, όλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρα για να μειώσετε το βάρος σας. Είναι όμως εξίσου ισχυρά;

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα κίνητρα υγείας, όπως ονομάζονται, έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ. Τα άτομα που ξεκίνησαν μια προσπάθεια απώλειας βάρους με κινητήρια δύναμη τη βελτίωση της υγείας τους είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με τα άτομα που ξεκίνησαν για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Δεύτερα στην ιεραρχία έρχονται τα κίνητρα εσωτερικής προέλευσης, αυτά δηλαδή που πηγάζουν από μέσα μας, από την προσωπική μας ανάγκη για αλλαγή. Ακολουθούν τα κίνητρα εξωτερικής προτροπής, κίνητρα που προέρχονται από τα «θέλω» και τα «πρέπει» των γύρω, που όμως συγκεντρώνουν τις μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Έχετε πάντα στο μυαλό σας λοιπόν πως εάν το κίνητρο σας έχει δοθεί από μια εξωτερική δύναμη, αυτόματα σας επιβάλλει ρυθμούς που το σώμα σας δεν μπορεί να ακολουθήσει. Το μαγικό «χαπάκι» που θα σας χαρίσει από τη μία μέρα στην άλλη τη σιλουέτα των ονείρων σας, δεν έχει και ούτε πρόκειται να εφευρεθεί. Φανείτε ρεαλιστές! Θέστε μικρούς και εφικτούς στόχους που ταυτόχρονα θα αποτελούν πηγή ενέργειας και δύναμης για να συνεχίσετε την προσπάθεια. Αναζητήστε δυνάμεις αλλαγής προσωπικές, που εκπληρώνουν δικές σας επιθυμίες και μην μένετε εκτεθειμένοι στις κοινωνικές πιέσεις, αφού το πιθανότερο είναι να ταλαιπωρηθείτε χωρίς αποτέλεσμα.


Αναζητήστε ένα «χέρι βοηθείας»

Όταν η προσπάθεια απώλειας βάρους γίνεται υπόθεση καθαρά προσωπική, τότε είναι και η κατάλληλη στιγμή να οχυρώσετε την πορεία σας κάνοντας σίγουρα και σταθερά βήματα. Μη στοχεύετε στη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε το φαγητό, τον τρόπο που αισθάνεστε γι’ αυτό. Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό που μας παχαίνει δεν είναι κάποιο μεμονωμένο τρόφιμο, αλλά οι «κακές» διατροφικές συνήθειες.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εμπιστευτείτε την καθοδήγησή σας σε πτυχιούχους διαιτολόγους, εξειδικευμένους στην τροποποίηση συμπεριφοράς, οι οποίοι θα σας ακούσουν, θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα κίνητρά σας, να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να υιοθετήσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες που θα συμβάλλουν και στη διατήρηση του νέου σας βάρους.

Κλείνοντας, μην ξεχνάτε πως «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα και μία διέξοδος». Άλλωστε δεν νομίζετε πως ήρθε η ώρα να βγείτε νικητές σε αυτή την αδιάκοπη μάχη εναντίον της ζυγαριάς σας; Τι θα λέγατε να την κάνετε να δείξει.. GAME OVER;

Αναστάσιος Παπαλαζάρου, PhD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τζόβα Ελίζα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


    Στην κορυφή