ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ


Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που καταφέρνουν να μένουν αδύνατοι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ενώ άλλοι δεν μπορούν να χάσουν τα περιττά κιλά όσο σκληρά κι αν προσπαθούν. Γιατί; Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στο DNA.

Το ερευνητικό πρόγραμμα FOOD4ME που χρηματοδοτείται από την ΕΕ χρησιμοποιεί ανάλυση χαρακτηριστικών αίματος, σάλιου και εξάσκησης για την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών, με σκοπό να βοηθήσει τα άτομα να ζουν υγιέστερα και περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα «τρέχει» μια πανευρωπαϊκή έρευνα με 1.200 ερωτώμενους με σκοπό να αξιολογήσει αν οι συμμετέχοντες έχουν κίνητρο να υιοθετήσουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής όταν τους δοθεί μια προσαρμοσμένη δίαιτα που εξηγεί ποιες τροφές πρέπει να προτιμώνται και ποιες να αποφεύγονται. Το αποτέλεσμα της έρευνας όχι μόνο θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης συχνότητας της παχυσαρκίας, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα σε όλους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος σε όλη τους τη ζωή.

Συντονιστής του προγράμματος FOOD4ME είναι η Ιρλανδία, με συμμέτοχους από την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Ιταλία.

QUALIREDFRUITS: Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και των ιστών από βλάβες και απαντώνται σε αφθονία σε δημητριακά ολικής άλεσης, καρπούς με κέλυφος, λαχανικά και, βέβαια, στα φρούτα. Πιθανόν, πολύ σύντομα, οι πάγκοι των αγορών και τα εκδρομικά μας καλάθια να ξεχειλίζουν από ένα φρούτο κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά. Μια αντιγηραντική λύση στο… πανέρι.

Οι ερευνητές του προγράμματος QUALIREDFRUITS στην ΕΕ εντόπισαν στις διάφορες ποικιλίες σμέουρων υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών και ανέπτυξαν κηπευτικές πρακτικές για να τις ενισχύσουν ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι νόστιμα φρούτα με χαρακτηριστικά ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την υγεία και τη φυσική αντοχή, παράλληλα με ανταγωνιστικές πρακτικές παραγωγής για αγρότες, που απαλλάσσονται πλέον από τη χρήση παρασιτοκτοκτόνων, μυκητοκτόνων και συνθετικών λιπασμάτων. Το ευχάριστο για τους καταναλωτές είναι ότι οι ερευνητές στρέφουν πλέον την προσοχή τους σε άλλα φρούτα, όπως τα φραγκοστάφυλα και τα σταφύλια.

Το πρόγραμμα συντονίζει η Γαλλία και συμμετέχουν εταίροι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία.


    Στην κορυφή