Ωτοπλαστική: Tι μπορεί να διορθώσει, πως πραγματοποιείται;


Είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση που διορθώνει τα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα)

Είναι μια ήπια δυσμορφία που συναντάται σε όλες τις ηλικίες και αντιμετωπίζεται ή όχι, ανάλογα με την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί.
Είναι συχνό το φαινόμενο μικρά παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας να επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο, κλαίγοντας και διαμαρτυρόμενα, γιατί κάποιοι συμμαθητές τους τα ενόχλησαν για το σχήμα ή το μέγεθος των αυτιών τους.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι η χειρουργική διόρθωση της δυσμορφίας είναι καλύτερα να γίνεται στην προσχολική ηλικία ( 6-7 ετών ) για να αποφεύγεται η ψυχολογική επιβάρυνση του μικρού παιδιού από τα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών του.

Η αισθητική αποκατάσταση γίνεται από τον ειδικό πλαστικό χειρουργό, δίνοντας οριστική και θεαματική λύση στο πρόβλημα.

Η επέμβαση είναι σχετικά απλή. Πρέπει να γίνεται βέβαια σε οργανωμένο χειρουργείο, παρουσία αναισθησιολόγου με γενική ή τοπική αναισθησία, ανάλογα με την ηλικία και την αντοχή του κάθε ατόμου.

Μέσα από μια μικρή τομή, μήκους 3-4 εκατοστών περίπου, που γίνεται οπισθωτιαία στη βάση του αυτιού, εκτελούμε λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς στον πτερυγιαίο χόνδρο, προσαρμόζοντάς τον σε σχήμα και μέγεθος στα φυσιολογικά πρότυπα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε με νυστέρι είτε με την χρήση επεμβατικών laser CO2.

Σημαντικό είναι να σχηματίσουμε σωστά την ανθέλικα δηλαδή την προεξέχουσα ακρολοφία στην πρόσθια επιφάνεια του πτερυγιαίου χόνδρου που χαρακτηρίζει ένα φυσιολογικό αυτί.

Στην συνέχεια πρέπει να σχηματίσουμε την σωστή γωνία του πτερυγίου του αυτιού με το κεφάλι ώστε να πετύχουμε την ιδανική απόσταση πτερυγίου – κεφαλής.

Εάν έχουμε να κάνουμε με αυτιά μεγαλύτερα του φυσιολογικού ή ανισομεγέθη, τότε ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί μικρό τμήμα του πτερυγίου του ωτός για να επανέλθει η συμμετρία. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρχει μια πολύ μικρή γραμμή ουλής στον άνω πόλο του πτερυγίου. Τελειώνοντας, και αφού γίνει η συρραφή της μικρής τομής πίσω από το αυτί, ακολουθεί ήπια πιεστική επίδεση των αυτιών με τη βοήθεια μαλακής γάζας και ελαστικού επιδέσμου ή ειδικής χαλαρής ελαστικής ταινίας.

Η επίδεση αυτή παραμένει για 1-2 εβδομάδες περίπου, ώστε τα αυτιά να ακινητοποιηθούν και διατηρηθούν στην επιθυμητή θέση που απέκτησαν με την επέμβαση. Καλό θα είναι μία ήπια επίδεση (με τη μορφή ελαστικής ταινίας) να συνεχίσει να υπάρχει κατά τη διάρκεια του ύπνου για διάστημα ενός μηνός .

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά πάροδο 10 ημερών περίπου.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι άριστο.

Σχετικά πρόσφατα δοκιμάστηκε χωρίς ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και η χρήση μη επεμβατικών laser σε πεταχτά αυτιά ηλικιών 6-10 ετών με λεπτό πτερυγιαίο χόνδρο, τον οποίο προσπαθούσαν να εξασθενίσουν ώστε με την χρήση ελαστικής ταινίας για διάστημα 1-2 μηνών να δώσουν λύση.

Άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα των αυτιών, είναι οι συγγενείς δυσμορφίες και οι παντός είδους τραυματισμοί ή ακρωτηριασμοί τους. Όλες αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται από τον Πλαστικό Χειρουργό, μόνο που τώρα δεν συζητάμε για Αισθητική Χειρουργική, αλλά για Επανορθωτική Χειρουργική. Η διαφορά συνίσταται στο ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με παθολογικές – τραυματικές καταστάσεις, που χρειάζονται συνήθως μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για να παρουσιασθεί ένα ολοκληρωμένο και αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τελειώνοντας, πρέπει να τονισθεί η ανάγκη της σωστής ενημέρωσης, ώστε να γίνεται επιλογή ιατρού της κατάλληλης ειδικότητας για να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το κόστος της επέμβασης ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και την κλινική στην οποία θα γίνει το χειρουργείο, κυμαίνεται από 1,500 έως 3,000 € περίπου συνολικά.


Κοντογιάννης Θάνος
Πλαστικός Χειρουργός
www.kontogiannis.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή