ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Όταν τα συμπτώματα παρουσιάζονται πολύ νωρίς…
Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, απώλεια τακτικής εμμήνου ρύσης και προβλήματα ύπνου. Αυτά τα γνωστάσυμπτώματα της εμμηνόπαυσης που εμφανίζονται στιςπερισσότερες γυναίκες γύρω στην ηλικία των 50.
Όμως, αν προκύψουν πριν από την ηλικία των 40, κάτι που συμβαίνει σε 1 στις 100 γυναίκες, τότε είναι ένα σημάδι ότικάτι δεν πάει καλά. Τα πρώιμα συμπτώματα εμμηνόπαυσης θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι μιας ελάχιστα κατανοητής κατάστασης που ονομάζεται Πρωτογενής Ωοθηκική Ανεπάρκεια, ΠΩΑ, (Primary Ovarian Insufficiency, POI).
Όπως αναφέρει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος,ειδικός στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική και Ιατρός της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τουΜαιευτηρίου ΙΑΣΩ, Παναγιώτης Ψαθάς:
“Οι περισσότερες γυναίκες με Πρωτογενή Ωοθηκική Ανεπάρκεια, είναι υπογόνιμες. Βρίσκονται επίσης σε κίνδυνογια κατάγματα των οστών και καρδιακή νόσο. Οι περισσότερεςμάλιστα δεν γνωρίζουν ότι έχουν Πρωτογενή Ωοθηκική Ανεπάρκεια. Συνήθως δεν συνηδειτοποιούν το πρόβλημα,λόγω της μικρής τους ηλικίας κι έτσι δεν θεωρούν τις εξάψειςως ένα γεγονός που πρέπει να αναφέρουν στο γιατρό τους.Άλλες γυναίκες μάλιστα θεωρούν την περίοδο ως ένα πρόβλημα, οπότε δεν δίνουν και μεγάλη σημασία στηντακτικότητα του κύκλου τους, δεν το παίρνουν στα σοβαρά.Αυτό όμως είναι λάθος γιατί οι ακανόνιστοι κύκλοι ή ηαπουσία περιόδου μπορεί να είναι ένα σημάδι Πρωτογενούς Ωοθηκικής Ανεπάρκειας”.
Τι συμβαίνει στο σώμα;
Όταν οι νέες γυναίκες έχουν Πρωτογενή Ωοθηκική Ανεπάρκεια, οι ωοθήκες τους, δεν λειτουργούν κανονικά.Σταματούν την τακτική απελευθέρωση ωαρίων και μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων κι άλλων ορμονών της αναπαραγωγής.
Ακριβώς τα ίδια, συμβαίνουν, όταν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας περνούν στην εμμηνόπαυση, γι΄αυτό και τασυμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της Πρωτογενούς Ωοθηκικής Ανεπάρκειας.
Και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
«Είναι σημαντικό όμως να έχουμε τη σωστή διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία ώστε οι γυναίκες αυτές να προστατέψουν την υγεία των οστών τους, την υγεία της καρδιάς τους αλλά και με τις κατάλληλες θεραπείες να μπορέσουν να γίνουν μητέρες αν το επιθυμούν» τονίζει ο κος Ψαθάς.
Η Πρωτογενής Ωοθηκική Ανεπάρκεια, στο παρελθόν ήτανγνωστή και ως Πρόωρη Εμμηνόπαυση.
“Αυτός ο όρος όμως δεν είναι απόλυτα ακριβής καθώς οιωοθήκες αυτών των γυναικών ενεργοποιούνται κιαπενεργοποιούνται απρόβλεπτα, κάτι που δεν συμβαίνει στηνεμμηνόπαυση. Έτσι προτιμούμε πλέον τον όρο ΠρωτογενήςΩοθηκική Ανεπάρκεια” τονίζει ο κος Ψαθάς.
Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι οι περισσότερες νέες γυναίκες αλλά και έφηβες με Πρωτογενή Ωοθηκική Ανεπάρκεια, έχουν ανώριμα ωάρια στις ωοθήκες τους. Το εύρημα αυτό εγείρει την πιθανότητα, ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μελλοντικές θεραπείες για την αποκατάσταση τηςγονιμότητας σε ορισμένες υπογόνιμες γυναίκες.
Ακόμη και χωρίς θεραπεία πάντως, 1 στις 10 γυναίκες με Πρωτογενή Ωοθηκική Ανεπάρκεια, μπορεί απροσδόκητα ναμείνει έγκυος αφού διαγνωστεί.
Πολλές πτυχές της κατάστασης παραμένουν μυστηριώδεις,συμπεριλαμβανομένης και της αιτίας της. Μόνο το 10% τωνπεριπτώσεων μπορεί να αποδοθεί είτε σε μια γενετική πάθησηή σε αυτοανοσία, μία διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους δικούς του ιστούς.
Όπως συμβουλεύει ο κος Ψαθάς: “Η τακτική περίοδος είναιένα σημάδι ότι οι ωοθήκες λειτουργούν σωστά. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε είναι σημαντικό για τις έφηβες και τιςνεαρές γυναίκες να μιλήσουν με το γιατρό τους και ναμάθουν το γιατί”.