Βρογχίτιδα


Διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζεται, τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της λοίμωξης. Η βρογχίτιδα είναι λοίμωξη των βρόγχων.

Η οξεία βρογχίτιδα εμφανίζεται απότομα, έχει έντονα συμπτώματα και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως δυο εβδομάδες και μέχρι το πολύ 6 εβδομάδες).

Η χρόνια βρογχίτιδα διαρκεί πολύ (μήνες ή και χρόνια) και συνδέεται στενά με το κάπνισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κάπνισμα είναι η μοναδική αιτία της χρόνιας βρογχίτιδας.

ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

Τι είναι

Η οξεία βρογχίτιδα είναι οξεία φλεγμονή των βρόγχων που προκαλείται από μόλυνση των βρόγχων με ιούς ή βακτήρια.

Αιτιολογία

Προκαλείται κατά 60% από ιούς (ιοί παραγρίπης ή γρίπης, ιός ιλαράς, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, αδενοϊοί) και κατά 40% από βακτήρια [Bordetella pertussis (προκαλεί τον κοκκύτη), χλαμύδιο της πνευμονίας, αιμόφιλος γρίπης, πνευμονιόκοκκος, μυκόπλασμα της πνευμονίας].

Πως εκδηλώνεται

Εκδηλώνεται απότομα με έντονο βήχα που συνοδεύεται, όταν οφείλεται σε βακτήρια, από φλέγματα (πυώδη πτύελα). Σπανιότερα παρατηρείται πυρετός και θορυβώδης αναπνοή με συριγμό (σφύριγμα που ακούγεται όταν ο ασθενής αναπνέει).

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα, στο ιστορικό του ασθενούς (συνήθειες κλπ). Σε υποψία βακτηριακής λοίμωξης γίνεται καλλιέργεια πτυέλων και έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά των παθογόνων μικροβίων.

Θεραπευτική προσέγγιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χορηγούνται φάρμακα. Η λοίμωξη περνάει από μόνη της.

Σε ασθενείς που καπνίζουν συνιστάται διακοπή ή τουλάχιστον δραστική μείωση. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η ανάπαυση, η λήψη άφθονων υγρών και η παρουσία υδρατμών διευκολύνει την ανάρρωση.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις με δυσπνοϊκά φαινόμενα χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά φάρμακα σύμφωνα με την κρίση του γιατρού.

Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν πάντοτε ακόμη και αν υπάρχουν παχύρρευστα πτύελα (φλέγματα). Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.

Προφύλαξη

Το συχνό και καλό πλύσιμο (με σαπούνι και πολύ νερό) των χεριών είναι το καλύτερο μέσο για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων στο αναπνευστικό σύστημα.

Σημειώνεται επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σπουδαίο παράγοντα για την προφύλαξη από την οξεία βρογχίτιδα.


ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

Τι είναι

Η χρόνια βρογχίτιδα οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό των βρόγχων που προκαλείται συνήθως από το κάπνισμα, αλλά και από εισπνοή άλλων ερεθιστικών ουσιών ή σκόνης, που προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όταν γίνει μόλυνση με μικρόβια [η καταστροφή των εσωτερικών τοιχωμάτων (επιθηλίου) των βρόγχων που προκαλείται από χρόνιο ερεθισμό προδιαθέτει σε μόλυνση με μικρόβια] τότε τα συμπτώματα γίνονται έντονα όπως στην οξεία βρογχίτιδα.

Επιδημιολογία

Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες. Συνδέεται με το κάπνισμα αλλά και με την καθημερινή έκθεση σε τοξικά αέρια και σκόνη που ερεθίζουν το επιθήλιο των βρόγχων.

Πως εκδηλώνεται

Τα χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα είναι βήχας με πτύελα που μπορεί να είναι παχύρρευστα ή και πυώδη (φλέγματα). Επίσης, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια που επιδεινώνεται όταν συνυπάρχει λοίμωξη ή κόπωση.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα, στο ιατρικό ιστορικό και στη σπιρομετρία (αξιολογείται η λειτουργία των πνευμόνων).

Η καλλιέργεια πτυέλων όταν είναι ποσοτική μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες. Σημειώνεται επίσης ότι οι βρόγχοι μπορεί να αποικίζονται από διάφορους μικροοργανισμούς χωρίς να υπάρχει ενεργή λοίμωξη που να δημιουργεί την ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών.

Θεραπευτική προσέγγιση

Κατά τη γνώμη των ειδικών ιατρών (πνευμονολόγων, παθολόγων, γενικών ιατρών), χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, τα οποία διευκολύνουν την αναπνοή. Όταν συνυπάρχει λοίμωξη, χορηγούνται αντιβιοτικά.

Προφύλαξη

Ο καλλίτερος τρόπος είναι η αποφυγή του καπνίσματος και για τον καπνιστή η διακοπή του.
Επίσης το καλό πλύσιμο των χεριών, τουλάχιστον επτά φορές την ημέρα και η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, στόμα, αποτρέπει τη μεταφορά μικροβίων στο αναπνευστικό σύστημα.


Στέλιος Χατζηπαναγιώτου
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Κλινικός Μικροβιολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας

Νικόλαος–Στέφανος Ι. Λεγάκης
Ομότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας



Απο το βιβλίο "ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ" (http://www.tamikrovia.gr)
Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή