Βοηθήστε το παιδί σας να καταλαβαίνει/αντιλαμβάνετε και να μιλάει




· Να του εξηγείτε τι κάνετε, τι κάνει και τι βλέπει εκείνη τη στιγμή το παιδί σας. Να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερες προτάσεις όπως μεγαλώνει το παιδί σας.

· Να μιλάτε με το παιδί σας στην γλώσσα που νοιώθετε πιο άνετα.

· Μιλώντας στο παιδί σας να χρησιμοποιείτε πολλές διαφορετικές λέξεις.

· Χρησιμοποιείστε πολλές διαφορετικές λέξεις με το παιδί σας. Μην ανησυχείτε αν χρησιμοποιείτε “μεγάλες ” λέξεις. Τα παιδιά απολαμβάνουν καινούργιες και ασυνήθιστες λέξεις.

· Να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί σας.

· Βοηθήστε το παιδί σας να ακούει (προσεκτικά). Δώστε οδηγίες στο παιδί σας να ακολουθήσει.

· Να ελέγξετε την ακοή του εάν συχνά του επαναλαμβάνετε τι του λέτε ή του μιλάτε δυνατά.

· Διαβάστε και πείτε πολλές ιστορίες/παραμύθια στο παιδί σας. Ρωτήστε ερωτήσεις για το τι συνέβη στην ιστορία/παραμύθι. Να διαβάζετε στο παιδί σας σε κάθε γλώσσα που μαθαίνει.

· Μην το διακόπτετε όταν λέει κάποια γράμματα/φθόγγους λανθασμένα. Τα παιδιά μπορεί να μπερδεύουν και να κάνουν κάποια λάθη στην ομιλία τους με αυτά. Να λέτε εσείς αυτά τα γράμματα/φθόγγους σωστά όταν μιλάτε.

· Ρωτήστε το παιδί σας ερωτήσεις που χρειάζονται περαιτέρω απάντηση, και όχι απλά ένα ναι, ή όχι. Να το ενθαρρύνετε να ρωτάει αυτό συνέχεια ερωτήσεις.

· Βάλτε περιορισμούς στην χρήση της τηλεόρασης και του υπολογιστή. Χρησιμοποιείστε αυτό τον ελεύθερο χρόνο, για να μιλήσετε, να διαβάσετε και να παίξετε μαζί τους.


Μαρινέλλα Τσουκαλά, Μ.Α., CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας
www.legein.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή