Βιταμίνη D. Επτά σίγουρες και χρήσιμες γνώσεις!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
02/11/2016

Τα τελευταία 5 χρόνια τα άρθρα στην διεθνή βιβλιογραφία για τις δυνατότητες που έχει η βιταμίνη D, να παρεμβαίνει θετικά σε διάφορες παθήσεις, έχουν πολλαπλασιασθεί εντυπωσιακά. Παράλληλα, δεν είναι και λίγες οι εργασίες που αμφισβητούν τις δυνατότητες αυτές και θεωρούν ότι είναι υπερβολικές και ατεκμηρίωτες.

Θα προσπαθήσουμε να δούμε σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να θεωρούμε ότι οι γνώσεις μας πάνω στην βιταμίνη D είναι σίγουρες και εφαρμόσιμες στην καθημερινή πράξη και σε ποιές θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές.

1. Η βιταμίνη D είναι πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη και διατήρηση του σκελετού!

2. Υπάρχει τουλάχιστον ένα 10% σε κάθε πληθυσμό που παρουσιάζει χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης D, ανεξάρτητα εάν ζει σε ηλιόλουστο μέρος ή όχι.

3. Η χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης D δεν καλύπτεται από την συνηθισμένη δίαιτα. Χρειάζεται συμπληρώματα!

4. Η χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης D τις περισσότερες φορές είναι κληρονομική. Αρα θα πρέπει τα άτομα που έχουν γονείς με οστεοπόρωση να προσδιορίσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

5. Προσοχή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εξαρτάται από τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 και όχι από τα επίπεδα της 1,25(ΟΗ)2D3. Στην Ελλάδα όλοι κάνουν αυτό το λάθος, με πρώτο τον ΕΟΠΥΥ.

6. Η βιταμίνη D φαίνεται ότι επιδρά θετικά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Το θετικό είναι σίγουρο, σε ποια όμως και με τι δόσεις αναζητείται.

7. Οταν θέλει κάποιος να πάρει βιταμίνη D από τον ήλιο θα πρέπει: 1) Να μην είναι πίσω από τζάμι. 2) Να μην φορά αντιηλιακό και 3) να εκθέτει το γυμνό δέρμα του (μόνο πρόσωπο, χέρια και πόδια) στον ήλιο 20 λεπτά κάθε μέρα και όχι να ψήνεται 6 ώρες το σαββατοκύριακο!

Τέλος είναι σίγουρο, όπως λέει και ο λαός, ότι «σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος, το βλέπει ο γιατρός»!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή