Βαζεκτομή: Προσφορά του άνδρα στην πρόληψη εγκυμοσύνης


Η απολίνωση των σπερματικών πόρων (βαζεκτομή) είναι μια μικροεγχείριση, που γίνεται στον άνδρα και η οποία προκαλεί σίγουρη και αποτελεσματική αντισύλληψη.

Πόσο συχνά γίνεται;

Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι σχεδόν άγνωστη. Η αντισύλληψη εδώ αναφέρεται αποκλειστικά στην γυναίκα, η οποία καλείται να πάρει τα αντισυλληπτικά χάπια εάν θέλει να μην μείνει έγκυος. Σε περίπτωση που κάποιο "δυστύχημα" συμβαίνει τότε υπάρχει και η έκτρωση. Πρόσφατα αναφέρθηκε στον τύπο ότι κάθε χρόνο γίνονται 200.000 περίπου εκτρώσεις. Είναι πολύ μέτριος αυτός ο υπολογισμός και υπάρχουν υπόνοιες που ομιλούν μάλλον περί του διπλάσιου αριθμού. Όταν μάλιστα, μερικές φορές οι εκτρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη τότε η γυναίκα προχωρεί και στην απολίνωση των πόρων (tubal ligation). Η αντίστοιχη επέμβαση στον άνδρα είναι πάλι μια απολίνωση των (σπερματικών) πόρων.

Τι επιτυγχάνεται με την επέμβαση αυτή;

Απλά διακόπτεται η μεταφορά του σπέρματος απο τους όρχεις στον προστάτη. Δηλαδή ενώ οι όρχεις είναι το εργοστάσιο, οι σπερματικοί πόροι είναι ο μακρύς δρόμος μεταφοράς, του σπέρματος απο το εργοστάσιο στον προστάτη όπου και αναμιγνύεται με τα θρεπτικά υγρά του και βγαίνει προς τα έξω μαζί με το εκσπερμάτισμα.



Πόσο συχνά γίνεται η επέμβαση αυτή σε άλλες χώρες;


Στον Καναδά και ΗΠΑ ένα 13 έως 15 % των παντρεμένων ζευγαριών επιλέγουν την επέμβαση αυτή σαν τρόπο αντισύλληψης. Σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι περίπου 10%.

Που αποδίδετε την διαφορά αυτή;

Πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πληροφόρησης του κοινού. Ακόμη θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τον φόβο που συνοδεύει τον άνδρα για πιθανό πόνο και επιπλοκές στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών του οργάνων.

Πως ακριβώς γίνεται η επέμβαση αυτή;

Είναι μια μικροεπέμβαση που πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Μέσω μιας μικρής τομής στο όσχεο ο σπερματικός πόρος απολινώνεται με ράμμα ή μεταλλικά κλιπ. Τελευταία έχουν χρησιμοποιηθεί και τα λέϊζερ.

Πόσο επώδυνη είναι;

Με προσεκτική διήθηση με τοπική αναισθησία ο πόνος είναι απο ασήμαντος έως και ανύπαρκτος. Συνήθως το άτομο επιστρέφει την ίδια μέρα στην εργασία του.

Πόσο επιτυχής είναι η μέθοδος αυτή;

Τα ποσοστά επιτυχίας πλησιάζουν τα 100% σε έμπειρα χέρια.

Επηρεάζει ψυχολογικά το άτομο;

Η πλήρης και σωστή πληροφόρηση γύρω απο την μέθοδο, προλαμβάνει αποτελεσματικά οποιαδήποτε προβλήματα. Οι Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν σπανιότατα προβλήματα κυρίως σε άτομα νευρωτικά.


Τι συμβαίνει στο σπέρμα μετά την εγχείρηση;

Επέρχεται κάποια επιβράδυνση στην παραγωγή του, αποτέλεσμα της "λίμνασης" μετά την απολίνωση των πόρων. Το παραγόμενο σπέρμα επαναπορροφάται απο τον οργανισμό. Έτσι στο μέλλον εάν γίνει αναστροφή της εγχείρησης (αποκατάσταση των σωληναρίων) η ροή του σπέρματος αποκαθίσταται στο φυσιολογικό σχεδόν αμέσως.


Δηλαδή η εγχείρηση αυτή είναι αναστρέψιμη;

Όταν για οποιονδήποτε λόγο ο άνδρας αλλάξει γνώμη στο μέλλον, μπορεί να αποκαταστήσει τα πράγματα. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις δεύτερου γάμου και σπανιότατα μετά απο θάνατο παιδιών. Η εγχείρηση γίνεται με χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και δίνει συνήθως άριστα αποτελέσματα.

Συμπεράσματα

Πρόκειται για μια σίγουρη και απλή πρόληψη εγκυμοσύνης.

  • Μια μέθοδος που είναι φθηνότερη και με πολύ λιγότερες επιπλοκές σε σύγκριση με την αντίστοιχη εγχείρηση στην γυναίκα (απολίνωση των σαλπίγγων).
  • Μια μικρή σχετικά προσφορά του άνδρα στην πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των πολλών κακών που μπορούν να συμβούν στην γυναίκα απο την χρήση του χαπιού, την έκτρωση και την σαλπιγγοραφή.


Απόστολος Στέλλος
Χειρουργός ουρολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή