ΒΡΗΚΑΝ ΣΕ ΣΠΗΛΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΝ


Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται αποκομμένα από τον εξωτερικό κόσμο για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια εντοπίστηκαν σε υπόγεια σπηλιά στις ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ανατρεπτική επειδή η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά πολλών μικροβίων αποδιδόταν μέχρι τώρα στην υπερσυνταγογράφηση. Είναι επίσης σημαντική καθώς μπορεί να γίνει «όπλο» κατά των ιών.

Τα ανθεκτικά μικρόβια από τη σπηλιά Lechuguilla στο Νέο Μεξικό δεν έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους, οπότε οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα μικρόβια απέκτησαν την ανθεκτικότητά τους χάρη σε φυσικές αντιβακτηριακές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον.

«Η έρευνα μάς δείχνει ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι εγγεγραμμένη στον σκληρό πυρήνα των βακτηρίων. Μπορεί να είναι μια υπόθεση δισεκατομμυρίων χρόνων, ενώ εμείς προσπαθούμε να την κατανοήσουμε μόλις τα τελευταία 70 χρόνια» εξηγεί ο δρ Τζέρι Ράιτ, του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά, ο οποίος ανέλυσε τα μικρόβια και προσθέτει: «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα αντιβιοτικά στο περιβάλλον που αν τα βρούμε και τα αξιοποιήσουμε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις που τώρα δεν αντιμετωπίζονται».

Η σπηλιά Lechuguilla, που φτάνει σε βάθος περίπου τα 500 μέτρα, είναι μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο βαθιές άθικτες σπηλιές του κόσμου. Περιβάλλεται από μια αδιαπέραστη στιβάδα βράχου που ανακαλύφθηκε το 1986, ενώ η πρόσβαση σε αυτή επιτρέπεται μόνο σε λίγους σπηλαιολόγους και ειδικούς κάθε χρόνο.

Τα βακτήρια συγκεντρώθηκαν από τα πιο απόκρυφα και απομονωμένα σημεία της σπηλιάς και στη συνέχεια ελέγχθηκαν για την ανθεκτικότητά τους στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και κανένα από αυτά τα βακτήρια δεν είναι βλαβερό για τους ανθρώπους, σχεδόν όλα ήταν ανθεκτικά σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, ενώ κάποια μέχρι και σε δεκατέσσερα διαφορετικά φάρμακα!

Τώρα οι ειδικοί θέλουν να μελετήσουν στενά στα εργαστήρια αυτά τα βακτήρια για να διαπιστώσουν τι τα κάνει τόσο ανθεκτικά στα φάρμακα. Πιστεύουν ότι ανακαλύπτοντας τον μηχανισμό θα βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις πολύ επικίνδυνες λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονται με τα υπάρχοντα φάρμακα.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή