ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Βραβείων στους 39 από τους 253 συνολικά εθελοντές, για τη σημαντική τους προσφορά προς άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ιατροκοινωνικού εθελοντικού Προγράμματος ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προσκεκλημένοι της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος ιατροψυχοκοινωνικής προσφοράς ‘ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ’ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν συνολικά για τον ετήσιο απολογισμό δράσεων, καθώς και για τους μελλοντικούς στόχους.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, τόνισε ότι «η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία όλων των ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η αντιμετώπιση της απειλής αυτής και η προστασία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα όχι μόνο για την Πολιτεία, αλλά και για κάθε επαγγελματία υγείας».

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής κ. Άγγελος Χατζάκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων- Καματερού κ. Νίκος Παντελιάς, η Διευθύντρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Λένα Χαλβατζά και ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, Νομικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ

Οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ είναι εθελοντικό πρόγραμμα ιατροψυχοκοινωνικής προσφοράς, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και ΦΠΨ (Τομέα Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ και ΤΕΙ Αθήνας, που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Σκοπός του προγράμματος είναι η προσφορά ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής από μέλη ΔΕΠ, επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Την ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού του προγράμματος έχει αναλάβει Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Τούντα και τα Μέλη κ.κ. Ι. Ανδρεάδου (Επίκ. Καθηγήτρια Φαρμακευτικής), Γ. Βουγιουκλάκη (Καθηγητή Οδοντικής Χειρουργικής), Β. Κανελλοπούλου (Αν. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας), Χ. Κουτής (Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, ΤΕΙ Αθήνας), Ε. Κωνσταντίνου (Αν. Καθηγητή Νοσηλευτικής - Αναισθησιολογίας), Θ. Ρόζενμπεργκ (Αν. Καθηγητή Χειρουργικής), Π. Σακκά (Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής), Κ. Σουλιώτη (Επίκ. Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Επιστ. Συνεργάτη ΚΜΥΥ), Κ. Συρίγο (Καθηγητή Παθολογίας), Φ. Τζέρμπο (Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής Οδοντιατρικής), Θ. Ψαλτοπούλου (Επίκ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής).

Απολογισμός ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του προγράμματος στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, με σύνολο ωφελούμενου πληθυσμού τα 9.155 άτομα στους δήμους Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Αθηναίων, Αμαρουσίου, Ζωγράφου και στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε ΜΚΟ Καρκινοπαθών Εθελοντών και Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) και Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ), μέσα από την εθελοντική δράση 253 συνολικά εγγεγραμμένων «ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ».

Δράσεις ανά Δήμους και Φορείς

Δήμος Αθηναίων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ με το Δήμο Αθηναίων, ωφελήθηκαν συνολικά 363 άτομα ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσα από τις εξής δράσεις:

• Κάλυψη αναγκών στα δημοτικά ιατρεία, στην κοινωνική υπηρεσία, στις Λέσχες Φιλίας.

• Ενημερωτικές δράσεις που αφορούν σε θέματα Προαγωγής της Υγείας στην Τρίτη Ηλικία.

• Υποστήριξη δομών Δήμου με αποστολή εθελοντών στο έκτακτο πρόγραμμα των Λεσχών Φιλίας για την προστασία και περίθαλψη των αστέγων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

• Συμμετοχή στην Ημερίδα και στην Εβδομάδα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας (7-11/4/14), κατά τη οποία πραγματοποιήθηκαν σπιρομετρήσεις, μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα, αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, έλεγχος για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, έλεγχος για HIV, προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος και τεστ Παπανικολάου.

• Δωρεάν εξετάσεις μνήμης σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» σε δημότες της Αθήνας (27-28/2/14).



Δήμος Αμαρουσίου

Στο Δήμο Αμαρουσίου, ωφελήθηκαν συνολικά 272 άτομα ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσα από τις εξής δράσεις:

• Προγράμματα προληπτικού εμβολιασμού για τη φυματίωση σε 6 σχολεία.

• Βοήθεια στο σπίτι: στήριξη ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας με 90% αναπηρία (προετοιμασία φαγητού για την ίδια και την οικογένεια, βοήθεια σε ασκήσεις).

• Ψυχιατρική υποστήριξη στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.

• Εθελοντική υποστήριξη στο Κέντρο Ημέρας Alzheimer με συμμετοχή στη χορήγηση νευροψυχολογικών δοκιμασιών σε ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, στο πλαίσιο λειτουργίας του ιατρείου μνήμης, στην οργάνωση δημιουργικών απασχολήσεων για ανοϊκούς ασθενείς και στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στις οικογένειες τους.

• Παρουσία ψυχολόγου στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής στους γονείς των ΑΜΕΑ.

• Διεξαγωγή ενημερωτικών ομιλιών στο ΚΑΠΗ Πολύδροσου σε τακτά χρονικά διαστήματα, για θέματα προαγωγής υγείας (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα), προληπτικού ελέγχου (έλεγχος αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης) και πρόληψης νοσημάτων (σακχαρώδη διαβήτη, άνοϊκών συνδρόμων, καρκίνου του δέρματος, κ.α).

• Ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη ηλικιωμένων στο ΚΑΠΗ Ν. Φιλοθέης.



Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού

Στο Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού, ωφελήθηκαν συνολικά 8.020 άτομα ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσα από τις εξής δράσεις:

• Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα κοινότητας Αγ. Τρύφωνα.

• Συμμετοχή σε άλλες δράσεις του δήμου, όπως ενημερωτικό πρόγραμμα ενάντια στον HIV και πρόγραμμα διανομής τροφίμων και ρούχων σε άπορους και άστεγους συμπολίτες μας.

Δήμος Ζωγράφου

Στο Δήμο Ζωγράφου, ωφελήθηκαν συνολικά 135 άτομα ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσα από τις εξής δράσεις:

• Ιατρικές και διατροφικές συστάσεις για την Οστεοπόρωση. Πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση και λιπομέτρηση.

• Ενημέρωση για τις διαταραχές ύπνου. Πραγματοποιήθηκε μέτρηση για την ποιότητα ύπνου.

• Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και διατροφικές συστάσεις για τη ρύθμισή της.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ωφελήθηκαν συνολικά 5 οικογένειες μέσα από:

• Συμμετοχή σε ομάδες με παιδιά, συμβουλευτική οικογενειών, ενισχυτική διδασκαλία και φιλανθρωπικό bazaar.

Δήμος Αιγάλεω

Στο Δήμο Αιγάλεω, ωφελήθηκαν συνολικά 20 άτομα ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσα από τις εξής δράσεις:

• Πραγματοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε νέους Ρομά στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης “Young Roma Mediators on Health Issues” σε συνεργασία με την MKO Praksis.

‘’Μήνας Υγείας’’ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μήνας Υγείας» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ωφελήθηκαν συνολικά 340 άτομα μέσα από τη:

• Δημιουργία και οργάνωση τριών ενημερωτικών και εκπαιδευτικών ημερίδων γύρω από θέματα Διατροφής, Πρώτων Βοηθειών και Εθισμών.



2ο Φεστιβάλ Ευ ζην

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ στο 2ο Φεστιβάλ Ευ ζην, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

• Εγγραφή 2.000 αθλητών και επισκεπτών, προετοιμασία φαγητού 3.000 ατόμων (food4good), συμμετοχή στην προετοιμασία των συμπληρωματικών τεχνικών, στην απασχόληση των παιδιών, στην πραγματοποίση των ομιλιών, στη συλλογή φαρμάκων και τη φύλαξη των εξοπλισμών.

• Περισσότερα από 14.000€ συγκεντρώθηκαν και μοιράστηκαν ισόποσα στις ΜΚΟ ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών και Φίλων Ιατρών) και στην ΠΕΣΠΑ (Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων).








    Στην κορυφή