ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
01/07/2020



Στην έναρξη της πανδημίας, η ανταπόκριση στο κάλεσμα εθελοντών από το Υπουργείο Υγείας για να συνεισφέρουν στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 ήταν χωρίς προηγούμενο. Ανταποκρίθηκαν πάνω από 10.000 εθελοντές. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες το Υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεσή του χιλιάδες εθελοντές σε όλη την επικράτεια από διάφορες ειδικότητες, ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές και πολίτες, διαφόρων ηλικιών αλλά και δεξιοτήτων έτοιμους να προσφέρουν στην κοινωνία μας.
Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς ένα τόσο μεγάλο αριθμό εθελοντών που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια και έχουν διαφορετικές δεξιότητες, εξειδίκευση και διαθεσιμότητα ώστε να συνεισφέρουν στις αναρίθμητες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ανάγκες;
Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η ψηφιακή εφαρμογή Assistant Volunteer, μια λύση της Nable Solutions, μιας startup εταιρείας που διακρίθηκε στον διαγωνισμό #HackCoronaGreece, το διαδικτυακό hackathon που διοργάνωσαν οι Data Natives, o ΕΕΛ/ΛΑΚ, και το eHealthForum από τις 7 έως τις 13 Απριλίου με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας #GreeceVsVirus (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Υπουργείο Έρευνας & Τεχνολογίας - Υπουργείο Υγείας) όπου αναδείχθηκαν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για τη στήριξη του υγειονομικού συστήματος έναντι της πανδημίας COVID-19.
Η Assistant Volunteer κάνει δυνατή τη διαχείριση του συνόλου των εθελοντών της χώρας από ένα μόνο επιχειρησιακό κέντρο, το Υπουργείο Υγείας.
Χθες, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, σε διαδικτυακή εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα, βραβεύτηκε η Nable Solutions για την λύση της. Στους δυο μήνες που παρήλθαν από το #HackCoronaGreece ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της λύσης Assistant Volunteer και σχεδιάζονται πιλοτικά προγράμματα με δήμους αλλά και με το Υπουργείο Υγείας για την τελειοποίησή της.
Η φαρμακευτική εταιρεία MSD, η οποία έχει παράδοση στην υποστήριξη της καινοτομίας, προσφέρθηκε να υποστηρίξει με χρηματικό βραβείο τη δράση από την πρώτη στιγμή και να βοηθήσει την ομάδα της Nable Solutions να τρέξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το Υπουργείο Υγείας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director MSD.
Στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Data Natives, ΕΕΛ/ΛΑΚ, και eHealthForum και εκπροσώπησαν οι Έλενα Πουγκία, Δέσποινα Μητροπούλου και Λίνα Νικολοπούλου αντίστοιχα, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, που συνεχάρη την ομάδα για τη λύση της, ο Γιάννης Γιανναράκης, συντονιστής της πρωτοβουλίας #GreeceVsVirus που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία και στα μέχρι σήμερα οφέλη της και στις νέες επερχόμενες δράσεις, και η Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και μέλος του eHealthForum, που βοήθησε τη Nable Solutions να διασυνδεθεί με διάφορους δήμους που διεξάγουν προγράμματα με εθελοντές.
Η Assistant Volunteer δεν είναι μια λύση για ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα αλλά μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση εθελοντών σε μόνιμη βάση αλλά και για την ταχεία αντιμετώπιση κρίσεων όταν αυτές προκύπτουν με τη συμβολή εθελοντών, καθώς επίσης και να χρησιμοποιηθεί και για το μητρώο εθελοντικών οργανώσεων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ομάδα της Assistant Volunteer θα συνεργαστεί με το ΥΥ για την ανάπτυξη του επομένου σταδίου της λύσης.
Στόχος της διοργάνωσης #HackCoronaGreece ήταν οι ομάδες που θα διακριθούν στον διαγωνισμό να υποστηριχθούν από έμπειρους επιστήμονες και επαγγελματίες να αξιοποιήσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες και συμβουλευτική καθοδήγηση για να ωριμάσουν την ιδέα τους σε εφαρμόσιμη χρήσιμη λύση για την κοινωνία, την οικονομία & την υγεία. «Είναι μόνο η αρχή… Η προσπάθειά μας συνεχίζεται. Η επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων είναι δυνατή μέσω της συν-δημιουργίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής ευφυΐας επιστημόνων και ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιωτών και επιχειρηματιών, επιχειρήσεων και κυβερνητικών φορέων». Αυτό είναι το μήνυμα των διοργανωτών.

    Στην κορυφή