ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ


Ανεξίτηλα σημάδια αφήνει το διαζύγιο των γονιών τόσο στην ψυχολογία του παιδιού όσο και στις γνωστικές του ικανότητες. Οπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, η τραυματική αυτή εμπειρία επηρεάζει τις μετέπειτα διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε μαθησιακές δυσκολίες.

Ως γνωστόν, «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» και ακόμα μία φορά έρχονται οι επιστήμονες να το επιβεβαιώσουν. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των διαζευγμένων έχουν χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά, λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες αλλά και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Επίσης είναι περισσότερο επιρρεπή στο άγχος.

Οι ειδικοί που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις αυτές στις δεξιότητες των παιδιών και φυσικά στην ψυχολογία τους τους δυσκολεύουν ιδιαίτερα να κάνουν νέους φίλους. Στο πλευρό των συμμαθητών τους που οι γονείς τους παραμένουν παντρεμένοι, τα συγκεκριμένα παιδιά νιώθουν μοναξιά, ανησυχία και θλίψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, της οποίας ηγήθηκε ο καθηγητής Χιουν Σικ Κιμ, έδειξαν ότι οι αρνητικές επιδράσεις αρχίζουν να γίνονται ορατές στα παιδιά, όταν οι γονείς τους ξεκινούν και επίσημα πλέον τις διαδικασίες του διαζυγίου. «Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις του διαζυγίου δεν επιτείνονται στο στάδιο που ακολουθεί την έκδοσή του, αλλά δεν υπάρχει και ένδειξη ότι τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων κερδίζουν στη συνέχεια το χαμένος έδαφος, σε σχέση με την ανάπτυξη των συνομηλίκων τους» εξηγεί ο ερευνητής Κιμ.

Παράλληλα, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας διευκρινίζουν ότι οι λογικο-μαθηματικές ικανότητες του μαθητή προσβάλλονται περισσότερο από τις γλωσσικές, καθώς στις πρώτες απαιτείται καλύτερο υπόβαθρο γνώσεων. Η σχετική μελέτη διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ κατά τη διάρκειά της παρακολουθήθηκε η συμπεριφορά περισσότερων από 3.500 παιδιών.

Τέλος, αν κάποιοι γονείς δεν επικεντρώνονται στη φροντίδα των παιδιών και διαφωνούν μάλιστα συχνά μαζί τους, οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.

Πηγή Εspresso


    Στην κορυφή