ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, ακριβώς όπως εκείνες που προκαλούν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσαν ότι η εμμονή με το Διαδίκτυο διαταράσσει την «καλωδίωση» των εγκεφαλικών νεύρων στον εγκέφαλο των εφήβων. Πρόκειται για εγκεφαλική βλάβη που παρατηρείται συνήθως στους τοξικομανείς.

Στη νέα μελέτη, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα που έχει ο εθισμός στο Διαδίκτυο στη δομή του εγκεφάλου. Υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία δεκαεπτά εθισμένους στο Ιντερνετ εφήβους και δεκαέξι μη εξαρτημένα άτομα, και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα.

Στα άτομα που υπέφεραν από εθισμό, οι γιατροί βρήκαν στοιχεία διατάραξης των νευρικών ινών στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, η οποία εμπλέκεται με τα συναισθήματα, τη λήψη αποφάσεων και τον αυτοέλεγχο.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Χάο υποψιάζεται ότι η βλάβη προκλήθηκε από διατάραξη της μυελίνης, του μονωτικού λιπώδους περιβλήματος που καλύπτει τις νευρικές ίνες και τις βοηθά να λειτουργούν.

Οι εθισμένοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους online, σε βαθμό που κάνουν κακό στην ποιότητα ζωής τους. Αν, δε, τους απαγορευτεί η πρόσβαση στους υπολογιστές τους, μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία και συμπτώματα στέρησης, όπως ρίγη, έμμονες ιδέες και ακούσιες κινήσεις των δαχτύλων σαν να πληκτρολογούν.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή