ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ ΣΤΟ METROPOLITAN HOSPITAL


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
10/01/2019

Leadless pacemaker: Μια νέα γενιά βηματοδοτών, εξαιρετικά μικροί που εμφυτεύονται άμεσα στην καρδιά χωρίς ηλεκτρόδια.

Θεωρείται ιδανική επιλογή για ασθενείς: επιρρεπείς σε λοιμώξεις, ακατάλληλους για εμφύτευση λόγω προηγούμενων επεμβάσεων ή καρκινοπάθειας, ή που τους απασχολεί το αισθητικό αποτέλεσμα

Οι βηματοδότες είναι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες εμφυτεύονται σε ασθενείς που πάσχουν από βραδυκαρδία και οι οποίες στέλνουν μικρά ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά με σκοπό τη διατήρηση της καρδιακής συχνότητας στα επιθυμητά επίπεδα.

Ο κ. Γιώργος Καραβόλιας, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital εξηγεί για τον βηματοδότη και για το τι σημαίνει η νέα γενιά βηματοδοτών χωρίς ηλεκτρόδια:

«Τα συμβατικά συστήματα αποτελούνται από τη γεννήτρια που έχει περίπου το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου και ένα έως δύο ηλεκτρόδια που μεταφέρουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στις καρδιακές κοιλότητες. Η εμφύτευση γίνεται στο θώρακα και απαιτεί μια τομή η οποία οδηγεί στο σχηματισμό μιας μικρής ουλής. Η συσκευή μπορεί να προβάλλει στο θώρακα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και λεπτούς ασθενείς. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με τη γεννήτρια και προωθούνται μέσα από τις φλέβες του θώρακα στην καρδιά. Η εμφύτευση των συμβατικών βηματοδοτικών συστημάτων συνοδεύεται από μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται κυρίως με τη χειρουργική τομή και την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων.

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια

Πρόκειται για μια νέα γενιά βηματοδοτών οι οποίοι είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος και εμφυτεύονται άμεσα στην καρδιά χωρίς τη χρήση ηλεκτροδίων. Έχουν κυλινδρικό σχήμα (περίπου σαν μια πολύ μικρή και λεπτή μπαταρία), δεν έχουν ηλεκτρόδια και το μέγεθός τους είναι περίπου δέκα φορές μικρότερο από αυτό ενός κλασικού βηματοδότη.

Η εμφύτευση του βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο από ομάδα εκπαιδευμένων επεμβατικών καρδιολόγων και γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο μικροσκοπικός βηματοδότης είναι προσαρμοσμένος πάνω σε έναν καθετήρα. Μετά από μια απλή παρακέντηση, η συσκευή προωθείται μέσα από τις φλέβες, στη δεξιά κοιλία της καρδιάς και απελευθερώνεται με έναν ειδικό μηχανισμό.

Με τη χρήση των νέων βηματοδοτών, αποφεύγονται σε μεγάλο ποσοστό επιπλοκές που σχετίζονται με την εμφύτευση ενός συμβατικού βηματοδότη και των ηλεκτροδίων που τον συνοδεύουν όπως ο πνευμοθώρακας, οι μετακινήσεις καλωδίων, τα αιματώματα, οι λοιμώξεις, η θρόμβωση φλεβών και η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμβατικούς, η εμφύτευση αυτού του βηματοδότη δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί ο ασθενής σε μαγνητική τομογραφία».




    Στην κορυφή