ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ανταποκρινόμενο στα αιτήματα Φορέων για υποστήριξη σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μικρών μαθητών και των γονέων τους με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, επισημαίνει προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες γενικότερα τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια των παιδιών:

"Τα παιδιά είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, το Ι.Ο.ΑΣ., δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα. Τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο της Κυκλοφοριακής Αγωγής, το Ινστιτούτο θα πραγματοποιήσει ακόμα περισσότερες δράσεις στη Δυτική Ελλάδα με κέντρο την Πάτρα και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Πάνος Μυλωνάς», σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Επίσης, για την Κρήτη, μετά από συνάντηση της Προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ. κας Βασιλικής Δανέλλη – Μυλωνά με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τους αρμόδιους των τοπικών φορέων, θα γίνουν εκτεταμένες δράσεις για την Κυκλοφοριακή Αγωγή.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουμε για την όλο και πιο ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας χρόνο με το χρόνο, απαιτείται η συνεργασία με γονείς και δασκάλους για απτά αποτελέσματα.

Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι εξαιρετικά σοβαρό, ιδιαίτερα για παιδιά μικρότερων ηλικιών. Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθόσον τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών.

Συγκεκριμένα το Ι.Ο.ΑΣ. επισημαίνει:

Οι γονείς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.

Τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει σφιχτά από το χέρι. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν δύνανται να αντιληφθούν ακόμη την απόσταση ή την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου και είναι δύσκολο να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ένα διερχόμενο όχημα.

Φορέστε στα παιδιά σας ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στην τσάντα τους ή στα παπούτσια τους ανακλαστικά αυτοκόλλητα.

Επιλέξτε μία ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο και κρατάτε το παιδί σας από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Εξηγήστε του τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει.

Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα. Μία τέτοια περίπτωση είναι επικίνδυνη καθώς οι οδηγοί δε θα μπορούν να διακρίνουν το μικρό μαθητή.

Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο ως ακολούθως:
1. βρείτε ένα ασφαλές σημείο
2. σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου
3. κοιτάξτε και ακούστε με προσοχή αν πλησιάζουν οχήματα
4. κοιτάξτε αριστερά, δεξιά και αριστερά
5. περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα
6. διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες. Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να ζητήσετε από το ίδιο να σας περάσει απέναντι.

Στο αυτοκίνητο τα παιδιά θα πρέπει πάντα να είναι δεμένα στο ειδικό καθισματάκι. Δε θα πρέπει να βρίσκονται ποτέ μόνα τους στο αυτοκίνητο.

Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όσο πιο κοντά στην είσοδο του Σχολείου. Ποτέ μην παρκάρετε απέναντι από την είσοδο του Σχολείου καλώντας τα παιδιά να έρθουν σε εσάς. Διασφαλίστε την προστασία των παιδιών χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων και πεζών.

Σεβαστείτε και διευκολύνετε το έργο του Σχολικού Τροχονόμου

Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας φορώντας τη ζώνη σας, επιδεικνύοντας ευγένεια κατά την οδήγηση και σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.

Σε περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί λεωφορείο θα πρέπει να του επισημάνετε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επιβίβαση και αποβίβασή του από αυτό. Μέσα στο λεωφορείο θα πρέπει να παραμένει καθισμένο και δεμένο (εφόσον υπάρχει ζώνη ασφαλείας) με τα πράγματά του τοποθετημένα κάτω από το κάθισμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδρομής.

Αναφορικά με τα Σχολεία πέρα από τις εξαγγελίες της Πολιτείας το Ι.Ο.ΑΣ. επισημαίνει προς τους Συλλόγους Γονέων και τις Τοπικές Αρχές να εντοπίζουν τα προβλήματα γύρω από τα Σχολεία ώστε να προωθούν την επίλυσή τους σε συνεργασία με τους ειδικούς και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Τέλος, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα από ειδικά εκπαιδευμένους «Εμψυχωτές» σε Σχολεία της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας, σε Εμπορικά Κέντρα και χώρους συγκέντρωσης γονέων, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (στο κέντρο, στο Μαρούσι, στην Τεχνόπολη, στην Πειραιώς), μετά από αιτήματα γονέων, δασκάλων, και άλλων φορέων. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων το Ινστιτούτο έχει προχωρήσει στην έκδοση εκπαιδευτικής ιστορίας υπό τον τίτλο «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας», με ήρωα τον Ευγένιο, τον Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας, έναν ήρωα της Σωστής Κυκλοφορίας στο Δρόμο που εισάγει τα παιδιά με τρόπο εύκολο και κατανοητό σε έννοιες σχετικές με την Οδική Ασφάλεια.

Τη φετινή σχολική χρονιά ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές του Ι.Ο.ΑΣ. και του Ιππότη Ευγένιου και ας δουλέψουμε συλλογικά και αλληλέγγυα με στόχο να μη χαθεί κανένα παιδί στην άσφαλτο.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο info@ioas.gr "


    Στην κορυφή