Τρίτη ηλικία και ουροποιογεννητικό σύστημα


Τα ουρολογικά προβλήματα στην τρίτη ηλικία είναι υπεύθυνα για ένα σημαντικό μέρος των παροχών υγείας στην χώρα μας.

Η διόγκωση του προστάτη στους άνδρες είναι αυξανόμενη με την ηλικία ,ψηλαφούμενη από 50% στα 70 έως 90% στα 90,και ένα σημαντικό ποσοστό 35%-40% των ανδρών άνω των 60 θα χρειασθεί να πάρει κάποια θεραπευτικά μέτρα λόγω των συμπτωμάτων.(κυρίως συχνουρία και νυκτουρία με δυσκολία).

Τα συνυπάρχοντα προβλήματα από τα άλλα συστήματα δυνητικά θα δυσκολέψουν τις επιλογές αντιμετώπισης (παρενέργειες φαρμάκων, αναισθησιολογικός κίνδυνος),ειδικά μετά τα 70 με την προϊούσα ατροφία των οργάνων.

Η πρόληψη - ετήσιος ουρολογικός έλεγχος από νεώτερη ηλικία, μειώνουν τις επιπλοκές της νόσου, και η νεότερη τεχνολογία (π.χ Greenlight laser προστατεκτομή),διευκολύνει με την ασφαλή θεραπεία μιάς ημέρας.

Η ακράτεια ούρων, αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα που αφορά 15-30% των διαμενόντων υπερηλίκων στο σπίτι, και περίπου το 50 % ,εκείνων σε οίκους ευγηρίας. Προδιαθέτει σε ουρολοιμώξεις και συνοδεύεται από ντροπή, εσωστρέφεια, κατάθλιψη και κίνδυνο ιδρυματισμού. Παρά την γενική άποψη ότι είναι αναπόφευκτη, δεν είναι φυσιολογική κατάσταση και είναι αντιμετωπίσιμη ακόμη και στους πιο ‘’εύθραυστους’’. Η συνεκτίμηση με άλλες ειδικότητες των φαρμάκων που λαμβάνουν, μπορεί να βελτιώσει ένα σημαντικό ποσοστό παροδικής ακράτειας. Η σύγχρονη εξειδικευμένη φαρμακοθεραπεία με στόχο το πρόβλημα, είναι αποτελεσματικότατη και ασφαλής.

Μια γενικά γνωστή κατάσταση είναι και η σεξουαλική δυσλειτουργία στην Τρίτη ηλικία. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν έχει ηλικιακά όρια ,παρόλα αυτά όμως λόγοι ψυχοκοινωνικοί, έχουν δημιουργήσει αρνητικούς μύθους. Μελέτες σε ομάδα άνω των 60 ετών, έδειξαν 73% δραστηριότητα σε έγγαμους άνδρες και 56% σε έγγαμες γυναίκες. Φραγμοί θεωρούνται η έλλειψη συντρόφου ,τα θέματα υγείας, η ανικανότητα σε άνδρες και η δυσπαρευνία στις γυναίκες. Οργανικά η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η ‘’ανδρόπαυση’’ στους άνδρες με μείωση της τεστοστερόνης, οδηγούν σε μείωση της επιθυμίας. Προσεκτική ανάλυση των συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας-άλλων φαρμάκων, και αντιμετώπιση ,με αναπλήρωση όπου χρειάζεται, με ψυχολογική υποστήριξη μπορεί και πρέπει να προσδώσει ποιότητα ζωής στην Τρίτη ηλικία.

Οι συχνές ουρολοιμώξεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας είναι απότοκες της αυξημένης ευαισθησίας σε παθογόνα, της έκθεσης σε ανθεκτικά μικρόβια σε νοσηλευτικά και άλλα ιδρύματα, της ύπαρξης καθετήρων .Στις γυναίκες η μείωση των οιστρογόνων, οδηγεί σε αποικισμό του κόλπου με παθογόνα διαφορετικού Ph και σε αυξημένη βακτηριουρία. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά μόνο όταν είναι συμπτωματική και επιπλέκεται, προς αποφυγή της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών.

Δρ.Γρηγόριος.Θ.Σακκάς
Χειρουργός Ουρολόγος,Fellow European Board of Urology
Επιστημονικός Συνεργάτης στην Ορθοβιοτική.
www.sakkas.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή