Τρεις παρόμοιες μελέτες με εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα


Στην προσπάθεια μας να σας ενημερώσουμε ταχύτατα με ότι καινούργιο δημοσιεύεται πάνω στις παθήσεις τους μυοσκελετικού συστήματος, μερικές φορές αντιμετωπίζουμε το ερώτημα: «Αυτό δημοσιεύεται ή πρέπει να το αγνοήσουμε;; Σας δίνουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Πριν ένα χρόνο είχαμε δημοσιεύσει το εξής άρθρο:

Μια αναδρομική μελέτη που αφορούσε 51785 ασθενείς με πέτρες στα νεφρά οι οποίοι συγκρίθηκαν με 517.267 φυσιολογικά άτομα, μέσης ηλικίας 53 ετών και κατά 67% άνδρες, αποκάλυψε ότι τα άτομα με ουρολιθίαση μπορούν να κάνουν οστεοπορωτικό κάταγμα 10 περίπου χρόνια από την διάγνωση της ουρολιθίασης.

Η ερμηνεία που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι πολλά από αυτά τα άτομα πάσχουν από ιδιοπαθή υπερασβεστιουρία η οποία αφενός προκαλεί ουρολιθίαση αφετέρου υπασβεστιαιμία που είναι και το βασικό αίτιο της δημιουργίας χρόνιου υπερπαραθυρεοειδισμού με επακόλουθο την εκδήλωση οστεοπόρωσης και τελικά οστεοπορωτικού κατάγματος. Πράγματι πολλοί από τους ασθενείς που μελετήθηκαν παρουσίαζαν ιδιοπαθή υπερασβεστιουρία.

Τα ευρήματα αυτά μας υποχρεώνουν σε ασθενείς με συχνή δημιουργία νεφρικών λίθων να ελέγχουμε αφενός την παρουσία χρόνιας υπερασβεστιουρίας και εάν υπάρχει και την παρουσία οστεοπόρωσης με τη μέθοδο DEXA.

Το άρθρο πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα παραπάνω ήταν: Denburg MR, Leonard MB, Haynes K, Tuchman S, Tasian G, Shults J, Copelovitch L. Risk of Fracture in Urolithiasis: A Population-Based Cohort Study Using the Health Improvement Network. Clin J Am Soc Nephrol. 2014 Oct 23. pii: CJN.04340514. [Epub ahead of print].

Φέτος δημοσιεύσαμε την παρακάτω μελέτη:

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Georgia, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Bone and Mineral Research, εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της λιθίασης του ουροποιητικού και του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Η μελέτη Osteoporotic Fractures in Men (MrOS) είχε αναδείξει σε δείγμα 6000 ανδρών μέσης ηλικίας 73.7 ετών, την ύπαρξη λίθων του ουροποιητικού σαν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Στην παρούσα μελέτη όμως, τα δεδομένα της οποίας προήλθαν από το National Institutes of Health Women's Health Initiative, μια πολύ μεγάλη διαχρονική μελέτη η οποία εξετάζει διάφορα προβλήματα υγείας και διάφορες παθήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ισχύει για τις γυναίκες.

Σε δείγμα περίπου 150000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, 9856 γυναίκες ανέφεραν την ύπαρξη λίθων του ουροποιητικού σε κάποιο σημείο της μελέτης, και παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια. Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ της λιθίασης και του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Οι ερευνητές καταλήγοντας υπενθύμισαν την κοινή παραδοχή ότι η χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου συνιστάται να αποφεύγεται σε ασθενείς που ήδη έχουν ιστορικό λιθίασης του ουροποιητικού. Το άρθρο πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα παραπάνω είναι : Georgia Regents University. "Kidney, bladder stones do not increase postmenopausal women's risk of osteoporosis ." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 13 Jul. 2015. Web. 21 Jul. 2015. <http://www.medicalnewstoday.com/releases/296696.php

Συμπέρασμα: Κατά την άποψή μου μόνο την πρώτη μελέτη που έχει κάποιον λογικό αιτιολογικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό μπορούμε να αποδεχθούμε. Οι άλλες δύο που αναφέρει το δεύτερο άρθρο δεν μπορούν να ερμηνευθούν λογικά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

O Σοφοκλής είχε γράψει: «Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται», δηλαδή «ο άνθρωπος που έχει μυαλό, βγάζει συμπέρασμα για τα νέα με βάση τα παλιά» και μάλλον είχε δίκιο.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή