Τραυματισμοί από σύγκρουση αυτοκινήτων με 10-15 km


Σύγκρουση αυτοκινήτων με 10-15 Κm μπορεί να μην προκαλεί υλικές ζημιές δεν σημαίνει όμως ότι δεν προκαλεί τραυματισμό στον αυχένα.

Ο τραυματισμός του αυχένα αφορά:

- σε οστά ΜΟΝΟΝ κατά 14%
- σε μαλακά μόρια (όχι οστά)86% των οποίων η βλάβη δεν διαγνώσκεται με τις απλές ακτινογραφίες…

Τα αποτελέσματα τραυματισμού του αυχένα (ΑΜΣΣ) προκαλούν απώλεια εισοδήματος γιατί προκαλούν:

- 200% πιθανότητα να χειρουργηθούν στον αυχένα
- 86% πιθανότητα να έχουν συμπτώματα ακόμα και 10 χρόνια μετά (ποιος μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχει σχέση των προβλημάτων που αισθάνεται με τον τραυματισμό που είχε κάποτε και μάλιστα όταν έχουν περάσει και κάποια χρόνια. )
- 600% πιθανότητα ανάπτυξης αυχενικής σπονδύλωσης.
- 1000% η πιθανότητα να αναπτυχθεί πάθηση του μεσοσπονδύλιου δίσκου .

Τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης από ατυχήματα

'Oσοι άνθρωποι εμπλέκονται σε ατυχήματα αυτοκινήτων συχνά δεν αισθάνονται τον πόνο στην πλάτη τους μέχρι την επόμενη ημέρα. Οι διαγνωστικές μέθοδοι για τους τραυματισμούς αυτούς περιλαμβάνουν:

MRI, CT, και ακτίνες X.

Ακόμη και σε ένα ατύχημα με χαμηλή ταχύτητα μπορεί να υπάρξει τραυματισμός της πλάτης και της μέσης. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία:

1) η αλήθεια είναι ότι όλες οι μορφές οδήγησης είναι επικίνδυνες. Περισσότερο από 80% όλων των συγκρούσεων αυτοκινήτων γίνονται με ταχύτητες λιγότερο από 70 χιλιόμετρα/ ανά ώρα. Μοιραία για την ζωή περιστατικά που περιλαμβάνουν και οδηγούς που δεν φορούσαν ζώνη, έχουν καταγραφεί και με ταχύτητες χαμηλότερες από 30 χιλιόμετρα, δηλαδή με την ταχύτητα οδήγησης μέσα σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων.

2) Οι υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο δεν είναι ανάλογες με τις βλάβες που υφίσταται η αυχενική μοίρα του επιβαίνοντα. Η επιτάχυνση της κεφαλής του επιβαίνοντα εξαρτάται από την δύναμη που μεταδίδεται κατά την σύγκρουση στο όχημα, από την αδράνεια και το ποσοστό απορρόφησης της μεταδιδόμενης ενέργειας από το όχημα. Η αδράνεια του χτυπημένου οχήματος συσχετίζεται
με το βάρος και την επιτάχυνση του οχήματος.

3)Το ατύχημα δεν είναι απαραίτητο να είναι σοβαρό για να προκαλέσει τραύμα στην αυχενική μοίρα (ΑΜΣΣ). Ακόμη και ένα ξαφνικό φρενάρισμα όταν το φανάρι γίνεται ξαφνικά κόκκινο και ο επιβάτης είναι πάρα πολύ χαλαρός, είναι αρκετό να προκαλέσει τραυματισμό.

Ο αυχένας μπορεί να μετακινηθεί προς τα πίσω ακόμα και χωρίς σημαντική βία.

Το κεφάλι το οποίο ζυγίζει πέντε κιλά και ισορροπεί πάνω στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, υποστηριζόμενο από μόνο δύο μικρές αρθρώσεις με επιφάνειες όχι μεγαλύτερες από το νύχι του αντίχειρα, μετακινείται προς τα πίσω παρασύροντας και την αυχενική σπονδυλική στήλη. Επιπλέον μια ξαφνική ανακλαστική σύσπαση των καμπτήρων μυών του αυχένα, εμφανίζεται με μια σχετική καθυστέρηση.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι τραυματισμοί των αρθρώσεων δεν είναι οι ίδιοι εάν κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης ή οποιουδήποτε άλλου ατυχήματος, το κεφάλι κατευθύνεται είτε κατά την φορά της σύγκρουσης (μεταδιδόμενης δύναμης),ή εάν το κεφάλι περιστρέφεται ή εάν η σύγκρουση είναι πλάγια.

4) Η θέση του κεφαλιού κατά την στιγμή της σύγκρουσης επηρεάζει τον τύπο της βλάβης.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το βαθμό περιστροφής σε σχέση με την διεύθυνση των δυνάμεων κατά την σύγκρουση.

Τα σπονδυλικά τρήματα από όπου βγαίνουν τα νεύρα των σπονδύλων είναι εξίσου ανοιχτά όταν το κεφάλι κοιτάει προς τα εμπρός αλλά στενεύουν από την πλευρά που το κεφάλι κάνει πλάγια κάμψη ή προς την πλευρά περιστροφής του κεφαλιού. Για τον λόγο αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις η βλάβη των συνδέσμων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης η στροφή της κεφαλής κατά την διάρκεια της σύγκρουσης αυξάνει την πιθανότητα σοβαρότερου τραυματισμού.

Αν και καμία συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι διαθέσιμη για την ανάλυση, κάποιοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι συγκρούσεις με μικρές υλικές ζημιές βάζουν τον οδηγό σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Αυτό συμβαίνει γιατί η παραμόρφωση του αμαξώματος κατά την διάρκεια της σύγκρουσης απορροφά ένα μέρος της ενέργειας που δημιουργείται από την πρόσκρουση.'Oπου υπάρχουν λίγες υλικές ζημιές υποτίθεται ότι καμιά δύναμη δεν απορροφήθηκε από το αμάξωμα αλλά πέρασε στην καμπίνα των επιβατών εκθέτοντάς τους έτσι στο σύνολο της μεταδιδόμενης δύναμης.

Αποτελέσματα των σχετικών μελετών έδειξαν ότι οι επιβάτες μετά την σύγκρουση πετάχτηκαν μπροστά με μεγαλύτερη ταχύτητα που είναι το αποτέλεσμα της άθροισης των ταχυτήτων σύγκρουσης. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε ότι η παραμόρφωση της πλάτης του καθίσματος σαν επακόλουθο της αναπήδησης που προκαλείται, συμβάλλει στην εμπρόσθια ώθηση του επιβάτη ενώ οι ώμοι μετατοπίζονται προς το κεφάλι. Η σχετική αυτή μετατόπιση της κεφαλής σε σχέση με τους ώμους που είναι γνωστή ως τραυματισμός «τύπου μαστιγίου», είναι ο συνηθέστερος τύπος τραυματισμού κατά την σύγκρουση στο πίσω μέρος του οχήματος.

1) Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι πόνοι χωρίς εμφανή σωματική βλάβη επιμένουν σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών με τραυματισμό «τύπου μαστιγίου».

Οι ακτινολογικές μελέτες δείχνουν ότι εκφυλιστικά προβλήματα αναπτύσσονται κατόπιν τραυματισμού στο 39% των ασθενών έναντι 6% του γενικού πληθυσμού

πάνω από την ηλικία 30. Κατά συνέπεια οι τραυματισμοί «τύπου μαστιγίου», προδιαθέτουν για αυχενική εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια διαδικασία συνεχής και επομένως δεν μπορούμε να αναμένουμε μια μόνιμη θεραπεία συμπεριλαμβανόμενης και της χειρουργικής επέμβασης.

2) Επιπλέον υπάρχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από τραυματισμούς τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία εκδηλώνονται χρόνια μετά το ατύχημα όπως για παράδειγμα είναι η οστεοαρθρίτιδα και οι επιληπτικές κρίσεις.

3) Άλλη μορφή βλάβης που είναι η δημιουργία κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου- μη αναστρέψιμη βλάβη- συχνά απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα για χρόνια.
Ο πόνος εντοπίζεται στον αυχένα, στον ώμο, σε μέρος της ωμοπλάτης και στο χέρι.

Αυτός ο πόνος ανακουφίζεται με την ξεκούραση, την ακινητοποίηση και την έλξη, επανέρχεται όμως όταν ο ασθενής επαναδραστηριοποιείται.

4) Τα συμπτώματα που προκαλεί ο τραυματισμός μαλακών ιστών μπορεί να επανεμφανιστούν στο μέλλον.


Συμπερασματικά

Οι κρυμμένοι τραυματισμοί συνδέονται με ύπουλη και αιφνίδια εμφάνιση συμπτωμάτων, ενδεχόμενα και χρόνια μετά από το ατύχημα.

Η άγνοια ή/και η έλλειψη ενημέρωσης προκαλεί σε πολλά θύματα συνέπειες για το υπόλοιπο της ζωής τους όπως: πρόωρη οστεοαρθρίτιδα (καταστροφή των αρθρώσεων που απαιτεί χειρουργική αντικατάστασή τους), μόνιμες βλάβες σε μυς ή συνδέσμους, πολλαπλά χειρουργεία, κλπ.

Τώρα όμως υπάρχει βοήθεια διαθέσιμη σε σας που σας εφοδιάζει με το σωστό είδος πληροφοριών και παράλληλα διασφαλίζει τα δικαιώματά σας. Η ανάγνωση αυτής της ιστοσελίδας μπορεί να είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε κάνει. Γιατί; Επειδή κάποιος αποκαλύπτει την αλήθεια.

Οι πληροφορίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να αποφύγετε τον χρόνιο πόνο από την οστεοαρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να αποφύγετε χρόνιες νομικές παρενοχλήσεις από άλλα συμβαλλόμενα μέρη και ασφαλιστικές εταιρείες, που αφορούν το ατύχημά σας.



Θυμηθείτε ότι η υγεία σας γενικά αλλά και η καλή φυσική σας κατάσταση είναι από τα σημαντικότερα στη ζωή σας!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝ. ΤΖΑΒΕΛΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ – ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ
Υ.ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

Ανακούφιση πόνου με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και χειροπρακτικής!
    Στην κορυφή