Το παιχνίδι έξω βοηθάει τα παιδιά να μην αναπτύξουν μυωπία


Η έκθεση σε φως της ημέρας για δύο με τρεις ώρες ημερησίως βοηθά στην ρύθμιση της ανάπτυξης του ματιού, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας ή έστω περιορίζει την έκτασή της, μειώνοντας τους τελικούς βαθμούς της, σύμφωνα με μια μελέτη του Australian Research Council.

Στη συγκριτική αυτή μελέτη εξετάστηκαν παιδιά από δύο ομάδες που είχαν περίπου τις ίδιες συνήθειες σε χρόνο ανάγνωσης, σε χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, σε χρήση του υπολογιστή. Η μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο πληθυσμών ήταν στο χρόνο που δαπανούσαν σε εξωτερικούς χώρους. Τα παιδιά της πρώτης ομάδας πέρασαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά κάθε ημέρα σε υπαίθριους χώρους, σε σύγκριση τα παιδιά της δεύτερης ομάδας που βρίσκονταν έξω κατά μέσο όρο δύο ώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι το 30% των παιδιών της πρώτης ομάδας, σε αντίθεση με το μόλις 1,3% της δεύτερης ομάδας ηλικίας 6-7 ετών είχε ήδη αναπτύξει διαθλαστικό πρόβλημα όρασης (μυωπία).

Επίσης, παιδιά με τα χαρακτηριστικά της πρώτης ομάδας, που τελειώνουν το σχολείο φορώντας γυαλιά φτάνουν στο υψηλότατο ποσοστό του 90%, ενώ το ποσοστό στη δεύτερη ομάδα φτάνει περίπου στο 20%.

Συμπερασματικά, η μελέτη δείχνει ότι οι outdoor δραστηριότητες πρέπει να υπάρχουν, σε διάφορες μορφές, στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, επιδρώντας θετικά και στη σωστή ανάπτυξη της όρασής τους.

Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή