Το αλάτι στη δίαιτα. Ανατροπή των γνωστών απόψεων!


Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet έφερε ανατροπή στην ιατρική κοινότητα γύρω από τις διαδεδομένες αντιλήψεις ότι όσο λιγότερο αλάτι τόσο καλύτερα.

Η συγκεκριμένα μελέτη απέδειξε ότι οι μόνοι που ωφελούνται από τον περιορισμό του αλατιού είναι οι υπερτασικοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Αντιθέτως δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με δίαιτες με μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από την βιομηχανία περιλάμβανε πάνω από 130.000 ασθενείς από 49 χώρες, πραγματοποιήθηκε από το PHRI (Population Health Research Institute) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του MacMaster, και περιελάμβανε δείγματα πρωινών ούρων και μετρήσεις ΑΠ. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ήταν υπερτασικοί.

Μετά από παρακολούθηση 4 ετών, 11% των συμμετεχόντων με υπέρταση και 4% χωρίς παρουσίασαν ένα από τα καταληκτικά σημεία που ήταν θάνατος, έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια. Στους υπερτασικούς ασθενείς κατανάλωση αλατιού πάνω από 7gr/ημ συνδυάστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων σε σχέση με κατανάλωση 4gr/ημ. Χαμηλή κατανάλωση κάτω από 3gr/ημ συνδυάστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.

Ο Andrew Mente, επικεφαλής της μελέτης και associate professor of clinical epidemiology and biostatistics at McMaster's Michael G. DeGroote School of Medicine αναφέρει ότι αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για αυτούς που υποφέρουν από υψηλή ΑΠ, επίσης υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του περιορισμού του αλατιού όχι όμως την ελάττωση του σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η χαμηλή πρόσληψη αλατιού ελαττώνει την ΑΠ αλλά επηρεάζει άλλες ορμόνες που μπορεί να εξουδετερώνουν τα πλεονεκτήματα της χαμηλής κατανάλωσης.

Ο Dr. Harlan Krumholz, editor-in-chief of NEJM Journal Watch Cardiology, σχολιάζει λέγοντας ότι αυτή η μελέτη προβάλλει την περιπλοκότητα της κατανάλωσης αλατιού σε σχέση με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι ασθενείς μας πρέπει να ενημερώνονται ότι τόσο η υψηλή όσο και η πολύ χαμηλή κατανάλωση αλατιού έχει κινδύνους και μέτρια κατανάλωση αποτελεί για τώρα τουλάχιστον την ασφαλέστερη οδό.

Παράλληλα το FDA ανακοίνωσε τους στόχους της διετίας και της 10ετίας για δραματική ελάττωση του αλατιού στα επεξεργασμένα προϊόντα με στόχο την ελάττωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών επεισοδίων που συνδέονται με την υπέρταση.

Η μέση πρόσληψη αλατιού των Αμερικανών είναι 3,4gr/ημ και ο στόχος είναι τα 3gr στην διετία και τα 2,3gr στην δεκαετία. Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι ελαττώνοντας την πρόσληψη του αλατιού κατά 40% στην επόμενη 10ετία μπορεί να σώσει 500.000 ζωές και να εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια $ σε κόστη υγείας στις ΗΠΑ.

Μετά από όλες αυτές τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις και μελέτες είναι προφανές ότι το debate της κατανάλωση του αλατιού έχει μόλις ξεκινήσει.

Αναστασία Κουτσούρη
Παθολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή