Τι σημαίνει η ταξινόμηση BIRADS στη μαστογραφία και γιατί είναι σημαντική


Πραγματοποιώντας την μαστογραφία τους, εννιά στις δέκα γυναίκες κάνουν την ίδια ερώτηση: «Γιατρέ, τι σημαίνει η λέξη BIRADS;»

Η ταξινόμηση BIRADS αποτελεί μία κλίμακα που εμφανίζεται στα αποτελέσματα της μαστογραφίας. Η Αμερικανική Ακτινολογική Εταιρεία, προκειμένου να υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ κλινικών ιατρών και ακτινολόγων που ασχολούνται με την μαστογραφία, αλλά και για να είναι περισσότερο σαφής η πιθανότητα κακοήθειας κάθε ανακαλυπτόμενης αλλοίωσης με τις απεικονιστικές μεθόδους, κυρίως μέσω μαστογραφίας, έχει υιοθετήσει το σύστημα BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System) και ταξινομεί τις αλλοιώσεις σε 6 κατηγορίες.

Στο παρακάτω Q&Aπεριγράφονται όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα για την ταξινόμηση BIRADS στο πλαίσιο του ετήσιου μαστογραφικού της ελέγχου.

Τι είναι τα BIRADS;
Μια διεθνής ιατρική γλώσσα για το μαστό, ένας κώδικας επικοινωνίας που αναπτύχθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολόγων (ACR). Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας αριθμός από το 1 έως το 6 που χαρακτηρίζει κάθε ιατρική γνωμάτευση που αφορά στο μαστό, όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, μαγνητική μαστογραφία.

Tι σημαίνουν στην πράξη τα BIRADS;
Κάθε εύρημα σε μια ακτινολογική εξέταση του μαστού έχει κάποια χαρακτηριστικά καλοήθη ή κακοήθη. Στο τέλος της γνωμάτευσης ο ακτινοδιαγνώστης μαστού συγκεντρώνει όλα τα ευρήματα και δίνει ένα συνολικό αριθμό BIRADSγια την εξέταση.

Γιατί είναι σημαντικά τα BIRADS;
Με αυτόν τον διεθνή κώδικα επικοινωνούν όλες οι ιατρικές ειδικότητες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Με έναν διεθνή αριθμό γίνεται άμεσα αντιληπτό τι είδους βλάβη υπάρχει στο μαστό και τι πρέπει να γίνει θεραπευτικά στη συνέχεια.

Στο infographic που ακολουθεί θα δείτε συνοπτικά ποιες είναι οι κατηγορίες και τι σημαίνει η κάθε μία για τα ευρήματα της εξέτασης.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα 6 BIRADS μπορείτε να δείτε εδώ.

Χρήστος Ι. Λούμπιας,
Ειδικός Μαστολόγος - Χειρουργός Μαστού

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή