Τι είναι τα κονδυλώματα;


Τα κονδυλώματα, από τα οποία μολύνονται πολλοί άνδρες και γυναίκες, προκαλούνται από μια κατηγορία ιών, που ονομάζεται HUMAN PAPILLOMA VIRUS (HPV). Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. Προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, αλλά και το βλεννογόνο του κόλπου, του ορθού και του στόματος.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται με τη μορφή χαρακτηριστικών διογκώσεων, σα μικρά μπαλάκια, κρεατοελίτσες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Παρουσιάζονται πολλά μαζί στα γεννητικά όργανα και γύρω από τον πρωκτό. Επίσης μπορούν να παρουσιαστούν στη βάλανο και στη βάση του πέους, στην ουρήθρα, στον πρωκτό, στα χείλη του αιδοίου, αλλά και μέσα στον κόλπο, που πολλές φορές εκδηλώνονται με πόνο και μικρές αιμορραγίες μετά από σεξουαλική πράξη με το σύντροφο, καθώς και στο περίνεο (περιοχή μεταξύ γεννητικών οργάνων και πρωκτού). Επίσης, μπορεί να είναι διάσπαρτα στην περιοχή του τριχωτού του εφηβαίου, ορατά με γυμνό μάτι αλλά και να τα ψηλαφεί κανείς με το χέρι του.

Η μετάδοση γίνεται με επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή. Συνήθως εμφανίζονται λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες μετά την επαφή. Δεδομένου ότι μπορούν να εντοπίζονται σε τόσο μεγάλη περιοχή, είναι πιθανόν το προφυλακτικό, το οποίο καλύπτει μόνον το πέος, να μην προσφέρει απόλυτη ασφάλεια. Είναι πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει κονδυλώματα, όπως είναι επίσης πιθανόν κάποιος που δεν έχει συμπτώματα HPV να μεταδίδει τον ιό.

Ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι:
  • Κάψιμο με βελόνα ή με λέιζερ.
  • Πάγωμα με υγρό άζωτο.
  • Χειρουργική αφαίρεση.
  • Θεραπεία με χημικές ουσίες.

Όσον αφορά τη γυναίκα, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καρκίνο των γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα του τραχήλου της μήτρας. Αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα που έχει μολυνθεί από κονδυλώματα θα εμφανίσει οπωσδήποτε καρκίνο, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι χρειάζεται μετά τη μόλυνση συχνές και συνεχείς ιατρικές εξετάσεις και συστηματικές επισκέψεις στο γυναικολόγο της που θα παρακολουθεί την πορεία της νόσου.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή