Τι είναι στύση; Πώς προκαλείται αυτή;


Η στύση σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική διέγερση του άνδρα και είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει να έχει μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή και να γίνει διείσδυση στον κόλπο. Η διέγερση είναι δυνατό να επέλθει μετά από οπτικό, ακουστικό ή άλλο εγκεφαλικό ερεθισμό (ψυχογενής στύση) ή έπειτα από απτικό τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων (αντανακλαστική) ή αυτόματα (νυκτερινές στύσεις που εμφανίζονται κατά την REM φάση του ύπνου).

Ο μηχανισμός της στύσης λειτουργεί με τον παρακάτω τρόπο:
Μέσα στο σώμα του πέους υπάρχουν τα δύο σηραγγώδη σώματα και το σπογγώδες σώμα της ουρήθρας. Τα σηραγγώδη σώματα έχουν κυλινδρικό σχήμα και μπορούμε να τα παρομοιάσουμε με σφουγγάρια. Η στύση είναι μια πολύπλοκη οργανική διαδικασία, κατά την οποία τα σηραγγώδη σώματα του πέους γεμίζουν με αίμα, το οποίο «φυλακίζεται» μέσα τους, με αποτέλεσμα το πέος να παραμένει ευθύ και σκληρό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο μηχανισμός αυτός ξεκινάει από τον εγκέφαλο, κυρίως από τον παρακοιλιακό πυρήνα και τη μέση προοπτική περιοχή, που είναι δύο περιοχές του υποθαλάμου. Από εκεί διάφορα ερεθίσματα που λαμβάνει το άτομο, οδηγούν σε δημιουργία νευρικών σημάτων, τα οποία μέσω του νωτιαίου μυελού, καταλήγουν στο νωτιαίο κέντρο της στύσης που βρίσκεται στην περιοχή από το δεύτερο έως το τέταρτο ιερό νευροτόμιο. Από εκεί, και διαμέσου των νεύρων, αυτές οι νευρικές ώσεις καταλήγουν στο πέος, όπου κατά τη διάρκεια της στύσης απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές, όπως το νιτρικό οξείδιο, τόσο από τις νευρικές απολήξεις όσο και από τα ενδοθηλιακά κύτταρα, με αποτέλεσμα τη χάλαση (χαλάρωση) των σηραγγωδών σωμάτων, τα οποία γεμίζουν με αίμα. Το αίμα αυτό εγκλωβίζεται μέσα στο πέος διαμέσου ενός ειδικού βαλβιδικού μηχανισμού, με συνέπεια να σκληραίνει και να προκαλείται η στύση.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή