Τεστ αναπνοής ανιχνεύει τον καρκίνο του στομάχουν και του οισοφάγου


Ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα πέντε χημικών ουσιών στην αναπνοή μπορεί να ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια τους καρκίνους του στομάχου και του οισοφάγου, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 335 εθελοντές, οι 163 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με έναν από τους δύο καρκίνους, διαπίστωσαν ότι το τεστ εντόπισε με ακρίβεια 85% τους καρκίνους και είχε ποσοστό επιτυχίας 81% στην ανίχνευση των εθελοντών που έπασχαν από άλλα πεπτικά προβλήματα και όχι καρκίνο.

Ο καρκίνος του στομάχου και του οισοφάγου ανιχνεύεται ετησίως σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Και οι δύο μορφές είθισται να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, διότι τα συμπτώματά τους είναι ασαφή. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να έχουν φτωχή πρόγνωση, με μόνο το 15% των ασθενών με προχωρημένη νόσο να επιζούν επί περισσότερο από πέντε χρόνια.

Όπως είπαν οι επιστήμονες από το Imperial College (ICL) και το University College (UCL) του Λονδίνου στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου (ECCO 2017), όπου παρουσίασαν τα ευρήματά τους, μέσα στην επόμενη τριετία προγραμματίζουν μεγαλύτερη έρευνα σε ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα με καρκίνο, αλλά αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, για να εξακριβώσουν αν το τεστ μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση των συγκεκριμένων καρκίνων.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή