Τεστ Παπ: Μια εξέταση ρουτίνας που σώζει ζωές


Έχει σώσει εκατομμύρια ζωές και αποτελεί το μοναδικό μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γι’ αυτό, η ένταξη του τεστ παπ στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γυναίκα.

Δυστυχώς, αν και γίνονται πολύ συχνά αναφορές στη σημασία του και οι γυναίκες είναι αρκετά ενημερωμένες για την αναγκαιότητα διενέργειάς του, υπάρχουν ακόμα αρκετές που αμελούν αυτή την εξέταση.

Το τεστ Παπανικολάου μια μέθοδος πρόωρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με σκοπό την αντιμετώπισή του σε αρχικά στάδια που είναι και ιάσιμα.

Ο πρώτος έλεγχος στη ζωή της γυναίκας πρέπει να γίνεται 1-2 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής και πρέπει να εκτελείται κάθε χρόνο μέχρι η γυναίκα να φτάσει στην εμμηνόπαυση. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καλό είναι να ελέγχονται μια φορά το 6μηνο και αυτό γιατί υπάρχει έκπτωση της τοπικής άμυνας του οργανισμού, γεγονός που αποδεικνύεται από τα αυξημένα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά την εμμηνόπαυση. Ανά 6μηνο ή και συχνότερα θα πρέπει να εξετάζονται όσες γυναίκες έχουν πάνω από έναν σεξουαλικούς συντρόφους, έχουν ιστορικό κονδυλωμάτων ή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, και όσες έχουν προηγούμενα τεστ Παπανικολάου που δεν έχουν βγει φυσιολογικά.

Η εξέταση είναι αρκετά απλή και ανώδυνη. Ο γυναικολόγος λαμβάνει επιχρίσματα από τον οπίσθιο θόλο του κόλπου, από τον τράχηλο και από τον ενδοτράχηλο, με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα, διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από 5-10 λεπτά. Τα κύτταρα στέλνονται σε κυτταρολόγο για ανάλυση.

Μ’ αυτή την τόσο απλή διαδικασία μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο σε αρκετά πρώιμα και θεραπεύσιμα στάδια.
Αναγκαία προϋπόθεση για τη διενέργεια του τεστ είναι η γυναίκα να μην έχει κάνει κολπική πλύση 24-48 ώρες πριν την εξέταση, να μην έχει σεξουαλική επαφή τις τελευταίες 2 ημέρες και να μην έχει έμμηνο ρύση, καθώς η παρουσία αίματος καθιστά αδύνατη την εξέταση των κυττάρων.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το τεστ παπ δεν δείχνει μικρόβια, παρά μόνο προκαρκινικές αλλοιώσεις. Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού είναι η κατάλληλη εξέταση για τον έλεγχο μολύνσεων από μικρόβια, μύκητες και ιούς.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ασυμπτωματικός, δεν κάνει αιμορραγία, δεν δημιουργεί πόνο. Η μόνη μέθοδος διάγνωσης είναι το τεστ Παπανικολάου, τα ποσοστά επιτυχίας του οποίου αγγίζει το 95% όταν το επίχρισμα ληφθεί σωστά.

Στην περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, ακολουθεί βιοψία, τα αποτελέσματα της οποίας θα υποδείξουν εάν υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, το είδος αυτής, καθώς και περαιτέρω θεραπείες (ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία).

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική, γιατί όσο περισσότερο επεκταθεί ο καρκίνος τόσο δυσκολότερα θεραπεύεται. Μπορεί να γίνει ακόμα και αχειρούργητος, με τα περισσότερα τέτοια περιστατικά να καταλήγουν σε θάνατο.


Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - γυναικολόγος,
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»


    Στην κορυφή