Τεστ ΠΑΠ (του τραχήλου της μήτρας)


Γιατί πρέπει να γίνεται η συγκεκριμένη εξέταση;

Το τεστ του τράχηλου της μήτρας έχει στόχο την ανίχνευση προ-καρκινικών αλλαγών στον τράχηλο. Οι προ-καρκινικές αλλαγές (η πιο σωστή ονομασία είναι ενδο-επιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας) είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών και δεν έχει συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια γυναίκα δεν θα γνωρίζει αν έχει ενδο-επιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας, εκτός και αν κάνει το τεστ.


Είναι σημαντικές οι προ-καρκινικές αλλαγές (CIN);

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι προ-καρκινικές αλλαγές να μεταλλαχθούν σε καρκίνο του τράχηλου. Επίσης, υπάρχει και η πιθανότητα οι προ-καρκινικές αλλαγές να εξαφανιστούν από μόνες τους. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η πιθανότητα κάποιος ιατρός να προβλέψει ποιες προ-καρκινικές αλλαγές έχουν την τάση να εξαφανίζονται χωρίς κάποια θεραπεία και ποιες θα μεταλλαχθούν σε πραγματικό καρκίνο.
Δεν είναι ευκρινές πόσο χρόνο χρειάζονται τα ανώμαλα κύτταρα να αναπτύξουν καρκίνο. Αν δεν παρθούν προληπτικά μέτρα, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου είναι 50%, παρόλο που μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εξελιχθεί μια τέτοια κατάσταση.


Πως γίνεται το τεστ;

Το τεστ γίνεται σε συνδυασμό με την εξέταση του τραχήλου. Αρχικά. λαμβάνεται ένα δείγμα των επιφανειακών κυττάρων από τον τράχηλο, με τη βοήθεια μίας επίπεδης ξύλινης σπάτουλας ή μίας μικρής βούρτσας. Το δείγμα τοποθετείται σε μία επιφάνεια σταθερού και χρωματισμένου φωτογραφικού φακού και αποστέλλεται στο εργαστήριο για να εξεταστεί σε μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, ο εργαστηριακός έλεγχος θα διευκρινίσει αν το τεστ είναι φυσιολογικό, οριακά φυσιολογικό, ηπίως ανώμαλο, μέτριο ή παθολογικά σοβαρό.


Τι συμβαίνει αν το τεστ βγει φυσιολογικό;

Ο ασθενής ενημερώνεται και συμβουλεύεται να επαναλάβει την εξέταση σε τρία χρόνια.



Τι συμβαίνει αν το τεστ βγει οριακά φυσιολογικό ή ηπίως ανώμαλο;


Η ασθενής ενημερώνεται και συμβουλεύεται να επαναλάβει την εξέταση μέσα σε 6 με 12 μήνες.


Τι συμβαίνει αν υπάρχει κάποια μέτρια ή σοβαρή ανωμαλία;

Η ασθενής ενημερώνεται και συμβουλεύεται να προχωρήσει σε μία κολποσκόπηση για καλύτερη γνωμάτευση και να δοθεί θεραπεία.



Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι η διαδικασία κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει την επιφάνεια του τραχήλου με ένα μεγεθυντικό εργαλείο που ονομάζεται κολποσκόπιο. Παρόλο που οι κυτταρικές αλλαγές δεν μπορούν να είναι εμφανείς απευθείας, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από τον τράχηλο της μήτρας αναπτύσσονται με χαρακτηριστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της κυτταρικής αλλαγής.

Ο γυναικολόγος θα διερευνήσει δείγματα σαν και αυτά και σε περιπτώσεις που έχουμε κυτταρικές αλλαγές θα μπορεί να εκτιμήσει πόσο έχουν μεγαλώσει και πόσο έχουν αλλάξει με ακρίβεια.

Η βιοψία θα πραγματοποιηθεί από το μέρος του τραχήλου της μήτρας, όπου η κολποσκόπηση αναγνώρισε την κυτταρική αλλαγή.


Πως θεραπεύονται οι κυτταρικές αλλαγές στην μήτρα του τραχήλου;

Στην περίπτωση αλλαγής κυτταρικού ιστού, θα ζητηθεί από την ασθενή να αφαιρεθεί ο συγκεκριμένος ιστός. Υπάρχουν διάφοροί τρόποι, όπως το λέιζερ ή ο διαθερμικός βρόχος. Οι περισσότερες διαδικασίες εκτελούνται με τοπική αναισθησία και η ασθενής παραμένει ξύπνια.
Κατά τη διάρκεια κάποιων από των παραπάνω επεμβάσεων μπορεί να προκληθούν μικρές αιμορραγίες. Αυτές οι αιμμοραγίες δεν φέρουν λόγο ανησυχίας, αφού ο τράχηλος θεραπεύεται γρήγορα. Ο προ-καρκινικός ιστός που αφαιρείται, θα αντικατασταθεί με έναν νέο, υγιή ιστό.


Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;

Τεστ Παπανικολάου


Ανάλογα με το πόσο επικίνδυνοι ήταν οι κυτταρικοί ιστοί που αφαιρέθηκαν, η ασθενής θα συμβουλευθεί πόσο συχνά θα πρέπει να παρίσταται για προληπτικές εξετάσεις. Η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας είναι αρκετά αποτελεσματική, αλλά οι προ-καρκινικές αλλαγές μπορεί να επανεμφανιστούν. Γι’ αυτό το λόγο, η συνεχής παρακολούθηση είναι απαραίτητη.


Πόσο συχνά πρέπει να διεξάγεται το τεστ ΠΑΠ;

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να περιμένουν να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα για να προχωρήσουν στην εξέταση. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνo στις γυναίκες που είχαν ή έχουν σεξουαλική ζωή, ανεξαρτήτως ηλικίας.

    Στην κορυφή