ΤΡΕΙΣ ΔΟΤΕΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΖΩΗ ΣΕ 15 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ


Συνεχίζεται η σημαντική προσφορά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) της χώρας μας στη δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση. Την ανοδική πορεία των μεταμοσχεύσεων από τον Ιούνιο και έπειτα οφείλει να αναγνωρίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).

Μάλιστα, μόλις μέσα σε 48 ώρες, τρεις δότες οργάνων δίνουν ζωή σε 15 ασθενείς, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου ο Ε.Ο.Μ. ενημερώθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, για τη πιστοποίηση του θανάτου και τη συναίνεση των συγγενών μίας 26χρονης κοπέλας από τη Μ.Ε.Θ. του Βενιζελείου Νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης και μίας 53χρονης επίσης γυναίκας από τη Μ.Ε.Θ. του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και από τον Συντονιστή της ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, για μια 29χρονη γυναίκα, που κατέληξε και οι συγγενείς της συναίνεσαν στη Δωρεά των οργάνων της προς μεταμόσχευση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν τα χειρουργεία της λήψης, στο μεν Βενιζέλειο της Κρήτης από την ομάδα της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ενώ στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης η λήψη πραγματοποιήθηκε από την κλινική μεταμοσχεύσεων που εδρεύει στο ίδιο νοσοκομείο. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις τους κατάλληλους λήπτες. Η δωρεά από την 29χρονη δότρια του Λαϊκού Νοσοκομείου θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα προκειμένου η μοναδική κλινική μεταμοσχεύσεων ήπατος της χώρας, του Ιπποκρατείου της Θεσσαλονίκης, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διαδοχικές μεταμοσχεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιατροί και το προσωπικό και των τριών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) κατέβαλαν και καταβάλουν άοκνες προσπάθειες για την επιτυχή έκβαση των απαραίτητων διαδικασιών, όπως επίσης και οι Συντονιστές του ΕΟΜ μαζί με τις μεταμοσχευτικές ομάδες, για την σχεδόν ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Αναστάσιος Χατζής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με σκοπό και την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, η υποστήριξη των Μ.Ε.Θ. από τη πολιτεία, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους, είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως επίσης και η ενίσχυση των Κλινικών Μεταμοσχεύσεων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με έμψυχο δυναμικό. Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οποία δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να μετουσιώνεται η μεγαλοψυχία των συγγενών του δότη σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για την ενίσχυση του συστήματος μεταμοσχεύσεων βρίσκονται σε σωστό δρόμο, δεδομένης και της, χωρίς προηγούμενο, υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας. Ο καθένας θα απευχόταν την αναβίωση παλαιότερων εποχών, όταν μέσα στη δεκαετία του ‘90 η αξιοσημείωτη αύξηση της Δωρεάς Οργάνων από τις ΜΕΘ της χώρας, αναχαιτίστηκε λόγω της αδυναμίας του τότε συστήματος μεταμοσχεύσεων να απορροφήσει την ολοένα και αυξανόμενη προσφορά οργάνων»


    Στην κορυφή