ΤΟΜΑΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ


Τη «θαυματουργή» δράση του λυκοπενίου ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Στη μελέτη τους, η οποία παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Neurology», έλαβαν μέρος συνολικά 1.031 άνδρες, οι οποίοι παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ειδικών για ένα διάστημα 12 ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα τους αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Κόκκινη «ασπίδα» το λυκοπένιο

Ως γνωστόν, το λυκοπένιο εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα στην τομάτα, την κόκκινη πιπεριά και το καρπούζι και ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα τους.

Στην αρχή του πειράματος, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις και στη συνέχεια μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες, βάσει των επιπέδων του λυκοπενίου που εμφάνιζαν στο αίμα τους. Κατά την πάροδο των ετών, καταγράφηκαν 25 εγκεφαλικά επεισόδια σε 258 άνδρες οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα χαμηλών επιπέδων λυκοπενίου και 11 εγκεφαλικά σε 259 άνδρες στην ομάδα υψηλών επιπέδων λυκοπενίου.

«Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με τον περιορισμένο κίνδυνο εγκεφαλικών» εξηγεί ο δρ Τζούνι Κάρπι.

«Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση περί της ημερήσιας κατανάλωσης πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη μείωση στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είχαν άλλωστε δείξει προηγούμενες μελέτες» εξηγεί ο ειδικός.

Σύμφωνα τον δρα Κάρμπι, το λυκοπένιο αποτελεί μια χρωστική ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής και θρόμβωσης των αιμοφόρων αγγείων.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία, η οποία εντοπίζεται σε τρόφιμα όπως οι τομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και τα καρπούζια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού» υπογραμμίζει από την πλευρά της η δρ Κλερ Γουάλτον από τη βρετανική Εταιρεία Εγκεφαλικών, η οποία δε συμμετείχε στη μελέτη.

«Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν θα πρέπει περιορίσει τις επιλογές του κόσμου, καθώς όλα τα φρούτα και λαχανικά που κρύβουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας» προσθέτει.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή