ΤΟ dabigatran ΕΛΑΒΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ


Ο αρμόδιος Οργανισμός Υγείας του Καναδά Health Canada ενέκρινε το dabigatran (ετεξιλική δαβιγατράνη) για την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, για τους οποίους ενδείκνυται η αντιπηκτική αγωγή. Το dabigatran δρα αναστέλλοντας άμεσα τη θρομβίνη και χορηγείται από του στόματος.

Η απόφαση αυτή του Οργανισμού Υγείας του Καναδά σηματοδοτεί τη δεύτερη έγκριση του φαρμάκου μετά την πρόσφατη άδεια κυκλοφορίας που έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η έγκριση από τον Καναδικό Οργανισμό Υγείας καθιστά το dabigatran διαθέσιμο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στον Καναδά,1 με την ευελιξία δύο δοσολογικών σχημάτων. Η δόση των 150 mg δύο φορές ημερησίως είναι η κύρια συνιστώμενη δόση, ενώ για τους ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 80 ετών και για τους ασθενείς με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας, είναι διαθέσιμη η δόση των 110 mg δύο φορές ημερησίως.

Η έγκριση βασίζεται σε ευρήματα από τη μελέτη RE-LY®, τη μεγαλύτερη μελέτη στην ΚΜ που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί επαναστατική εξέλιξη στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η πάθηση αυτή πλήττει 250.000 ανθρώπους μόνο στον Καναδά. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η χορήγηση 150 mg ετεξιλικής δαβιγατράνης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της συστηματικής εμβολής κατά 35% περισσότερο από την αντίστοιχη μείωση που επιτυγχάνεται με τη βαρφαρίνη (η οποία αποτελεί την αγωγή-πρότυπο εδώ και πολλά χρόνια), ενώ ο κίνδυνος μείζονων αιμορραγικών συμβάντων ήταν παρόμοιος. Συγκριτικά με την καλά ελεγχόμενη βαρφαρίνη, η χορήγηση 110 mg ετεξιλικής δαβιγατράνης δύο φορές ημερησίως παρουσίασε παρόμοια μείωση του κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής αλλά με χαμηλότερο ποσοστό μείζονος αιμορραγίας. Σημαντικό είναι, ότι και με τις δύο δόσεις υπήρξε μείωση της ενδοκρανιακής και της απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας, καθώς και της συνολικής αιμορραγίας, συγκριτικά με τη βαρφαρίνη. Το dabigatran, πέρα από την ανώτερη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τη βαρφαρίνη, δε χρειάζεται παρακολούθηση και προσαρμογή της δόσης, δεν επηρεάζεται από την τροφή και δεν απαιτεί τροποποίηση της δόσης όταν συγχορηγείται με πολλά συνηθισμένα φάρμακα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

«Η ετεξιλική δαβιγατράνη αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στην ιατρική. Αναμέναμε πολύ καιρό μια εναλλακτική επιλογή αντί της βαρφαρίνης. Για δεκαετίες, δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή παρά να χορηγούμε τη βαρφαρίνη στην πλειονότητα των ασθενών, μια θεραπεία η οποία επέβαλλε δύσκολους περιορισμούς στην ποιότητα ζωής τους» δήλωσε ο Δρ. Stuart Connolly, δεύτερος κύριος ερευνητής της RE-LY, Διευθυντής του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster και μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας Δημόσιας Υγείας του Χάμιλτον του Οντάριο. «Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός που επιτέλους υπάρχει διαθέσιμη μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι ευκολότερη στη χρήση. Η έγκριση της ετεξιλικής δαβιγατράνης θα μεταμορφώσει τη θεραπεία και διαχείριση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.»

Παράλληλα με την έγκριση του dabigatran από τον Οργανισμό Health Canada, η Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία (CCS) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίες περιέχουν οδηγίες για τη χρήση του dabigatran etexilate. Με βάση το προφίλ ασφαλείας και αποτελεσματικότητας του dabigatran, οι οδηγίες συνιστούν σε γενικές γραμμές τη χρήση του αντί της βαρφαρίνης για τη συνολική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και ιδιαίτερα τη δόση των 150mg δύο φορές ημερησίως.


Ο Καθηγητής Klaus Dugi, Αντιπρόεδρος της Boehringer Ingelheim με αρμοδιότητα επί των ιατρικών θεμάτων, δήλωσε : «Οι εγκρίσεις της ετεξιλικής δαβιγατράνης για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στη Βόρεια Αμερική είναι ευχάριστα νέα για τους ασθενείς και τους ιατρούς, οι οποίοι έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα καινοτόμο φάρμακο που έχει τις δυνατότητες να αλλάξει το μοντέλο θεραπείας σε αυτήν την ένδειξη. Η απόφαση του Οργανισμού Health Canada σηματοδοτεί μία ακόμα σημαντική εξέλιξη προς την επίτευξη του στόχου μας να καταστήσουμε αυτή τη θεραπεία διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως για να το εξασφαλίσουμε αυτό.»


Σχετικά με τη μελέτη RE-LY®

Η μελέτη RE-LY (Τυχαιοποιημένη Αξιολόγηση Μακροπρόθεσμης Αντιπηκτικής Θεραπείας) ήταν μια παγκόσμια, φάσης ΙΙΙ, τυχαιοποιημένη δοκιμή με 18.113 ασθενείς που συμμετείχαν σε περισσότερα από 900 κέντρα σε 44 χώρες, στην οποία ερευνήθηκε αν η ετεξιλική δαβιγατράνη (2 τυφλές δόσεις) είναι το ίδιο αποτελεσματική με την καλά ελεγχόμενη θεραπεία με βαρφαρίνη με στόχο INR 2.0-3.0 για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, έγινε παρακολούθηση των ασθενών για 2 έτη κατά μέσο όρο με ελάχιστη παρακολούθηση το 1 έτος.


Το κύριο τελικό σημείο της δοκιμής ήταν η επίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων (συμπεριλαμβανομένων των αιμορραγικών) ή της συστηματικής εμβολής. Στα δευτερεύοντα τελικά σημεία συμπεριλαμβάνονταν οι θάνατοι οποιασδήποτε αιτιολογίας, η επίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων (συμπεριλαμβανομένων των αιμορραγικών), οι συστηματικές εμβολές, η πνευμονική εμβολή, τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου και οι θάνατοι αγγειακής αιτιολογίας (συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από αιμορραγία).


Σε σύγκριση με την καλά ελεγχόμενη θεραπεία με βαρφαρίνη, η δοκιμή για την ετεξιλική δαβιγατράνη έδειξε:
  • Σημαντική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής – συμπεριλαμβανομένων των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων με 150 mg ετεξιλικής δαβιγατράνης δύο φορές ημερησίως.
  • Σημαντική μείωση των περιστατικών μείζονος αιμορραγίας με 110 mg ετεξιλικής δαβιγατράνης δύο φορές ημερησίως.
  • Σημαντική μείωση της απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας και της ενδοκρανιακής αιμορραγίας και με τις δύο δοσολογίες
  • Σημαντική μείωση της αγγειακής θνησιμότητας με 150 mg ετεξιλικής δαβιγατράνης δύο φορές ημερησίως.


Κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο


Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, από την οποία πάσχει περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 10% σε ανθρώπους άνω των 80 ετών.

εγκεφαλικό επισόδειοΟι άνθρωποι που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές. Κάθε χρόνο, έως και 3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή τείνουν να είναι ιδιαίτερα σοβαρά, με αυξημένη πιθανότητα αναπηρίας, καθώς και θανάτου για τους μισούς ασθενείς εντός ενός έτους. Συνολικά, περίπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή το 2007, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 7,5 εκατομμύρια μέχρι το 2017 κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.13 Τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή τείνουν να είναι σοβαρά, με αυξημένη πιθανότητα θανάτου (20%) και αναπηρίας (60%) με επακόλουθο κοινωνικό κόστος και επιβάρυνση του συστήματος υγείας12 . Μόνο η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με ένα κόστος έως και 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καλά ελεγχόμενη θεραπεία με ανταγωνιστή της βιταμίνης K (VKA) (βαρφαρίνη), η οποία χρησιμοποιείται σήμερα στην πρόληψη του εγκεφαλικού στην κολπική μαρμαρυγή, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου του εγκεφαλικού περίπου κατά τα δύο τρίτα, αλλά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας καθώς και με αρκετούς περιορισμούς. Οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και με τροφές, καθώς και η απαιτούμενη συχνή παρακολούθηση έχουν ως αποτέλεσμα μόλις περίπου το 50% των υποψήφιων ασθενών να λαμβάνουν τη θεραπεία VKA15 με λιγότερους από τους μισούς εξ αυτών να ελέγχονται εντός του θεραπευτικού εύρους INR.



Σχετικά με την ετεξιλική δαβιγατράνη


Η ετεξιλική δαβιγατράνη βρίσκεται στο προσκήνιο μιας νέας γενιάς χορηγούμενων από του στόματος αντιπηκτικών / άμεσων αναστολέων της θρομβίνης (DTI)2 που στοχεύουν σε μία μεγάλη ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη για την πρόληψη και τη θεραπεία των οξέων και χρόνιων θρομβοεμβολικών νοσημάτων.

Ισχυρή αντιθρομβωτική δράση επιτυγχάνεται με τους άμεσους αναστολείς θρομβίνης, μπλοκάροντας συγκεκριμένα τη δραστηριότητα της θρομβίνης (τόσο της ελεύθερης όσο και της συνδεδεμένης στο θρόμβο), του κεντρικού ενζύμου της διαδικασίας που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό θρόμβου. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, που δρουν μεταβλητά μέσω διαφορετικών παραγόντων πήξεως, η ετεξιλική δαβιγατράνη προσφέρει μια αποτελεσματική, προβλέψιμη και συνεχή αντιπηκτική δράση με μικρή πιθανότητα αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα και χωρίς αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκου και τροφίμων, χωρίς την ανάγκη καθημερινής παρακολούθησης της πήξης και της ρύθμισης της δοσολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ετεξιλική δαβιγατράνη έχει ήδη εγκριθεί σε 75 χώρες για την πρωτογενή πρόληψη φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων (θρόμβων) σε ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.


Αποποίηση ευθύνης


Η ετεξιλική δαβιγατράνη έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ μόνο για κλινική χρήση για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και στον Καναδά για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για ιατρικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.


Σχετικά με το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών της ετεξιλικής δαβιγατράνης

Το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών της Boehringer Ingelheim για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της ετεξιλικής δαβιγατράνης περιλαμβάνει μελέτες σχετικά με:
Πρωτογενή πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος
Θεραπεία οξείας φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE)
Δευτερογενή πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE)
Δευτερογενή πρόληψη καρδιακών επεισοδίων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ACS)
Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (AF)


    Στην κορυφή