ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες, καθώς και να επισπεύδει την κλιμακτήριο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Αν και πολλές μελέτες κατά το παρελθόν είχαν συσχετίσει το ενεργητικό κάπνισμα με αυξημένα προβλήματα αναπαραγωγής στις γυναίκες, λίγες έως τώρα είχαν ασχοληθεί με τους κινδύνους από το παθητικό.

Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δρα Άντριου Χάιλαντ, από το Ίδρυμα Καρκίνου Roswell Park, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Tobacco Control», ανέλυσαν στοιχεία από 88.732 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών.
Βάσει των απαντήσεών τους σε αναλυτικά ερωτηματολόγια, το περίπου 15% πληρούσαν τα κριτήρια της υπογονιμότητας, ενώ το 45% πληρούσαν εκείνα της πρώιμης εμμηνόπαυσης (πριν από την ηλικία των 50 ετών).

Όσες είχαν εκτεθεί στο περισσότερο παθητικό κάπνισμα είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όταν αποφάσισαν να κάνουν παιδί, καθώς και να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με όσες δεν είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα και δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωής τους.

Αν και η διαφορά του 18% μοιάζει μικρή, ο δρ Χάιλαντ λέει πως είναι σημαντική, δεδομένου ότι η υπογονιμότητα και η πρώιμη εμμηνόπαυση δεν είναι διόλου σπάνια φαινόμενα.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες ουδέποτε είχαν καπνίσει και είχαν εκτεθεί στο λιγότερο παθητικό κάπνισμα, όσες υπήρξαν καπνίστριες κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες υπογονιμότητας και 26% περισσότερες πιθανότητες πρώιμης εμμηνόπαυσης.

Οι καπνίστριες ανέφεραν πως μπήκαν στην κλιμακτήριο περίπου δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι οι μη καπνίστριες, γράφουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι το (ενεργητικό ή παθητικό) κάπνισμα είναι η αιτία της υπογονιμότητας και της πρώιμης εμμηνόπαυσης, αλλά ότι αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου, έσπευσε να διευκρινίσει ο δρ Χάιλαντ.

Και εξήγησε πως την συνέπεια αυτή θα μπορούσε να έχει μέσω των επιδράσεων που ως φαίνεται έχει στο ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα των γυναικών.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή