ΤΟ ΓΑΣΤΡΙΚΟ BYPASS ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
17/12/2015

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (bypass) μείωσαν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψής τους κατά σχεδόν 40% μετά από τέσσερα χρόνια, και κατά 80% αν είχαν διαβήτη τύπου 2 πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ObesityWeek 2015, τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση που επικεντρώνεται στη βασική επιστήμη, κλινική εφαρμογή, πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας, η οποία φιλοξενείται από την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS) και την Εταιρεία Παχυσαρκίας (TOS).

Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη ήταν $ 7.592 λιγότερο από ό,τι για έναν ίσο αριθμό ασθενών με σοβαρή παχυσαρκία οι οποίοι όμως δεν προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση - εξοικονόμηση περίπου 40%. Τέσσερα χρόνια μετά την επέμβαση οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είδαν πτώση του κόστους κατά 78%, το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση $22.609, σε σύγκριση με τους μη-χειρουργημένους διαβητικούς ασθενείς. Περίπου το 70% των ασθενών εμφάνισε ύφεση του διαβήτη τους μετά την επέμβαση.

"Η κύρια μείωση των δαπανών σχετίστηκε με λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και κλινικές επισκέψεις, και με μείωση της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον διαβήτη, την υπέρταση, και τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης John M. Morton και πρόεδρος της ASMBS.

«Οι υψηλότερες δαπάνες στους μη υποβληθέντες σε βαριατρική χειρουργική ασθενείς δείχνει ότι το κόστος για τη μη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ακόμη υψηλότερο, γεγονός που έχει επιπτώσεις τόσο στα συστήματα υγείας όσο και στη μακροζωΐα και ποιότητα ζωής των ασθενών», επισημαίνει ο χειρουργός Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων, η οποία αφορούσε ασφαλιστικές αξιώσεις τουλάχιστον 15 εκ. ανθρώπων. Εντοπίστηκαν 823 άτομα που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη και συγκρίθηκαν με 786 μη χειρουργημένους ασθενείς, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας, του φύλου και της γεωγραφικής περιοχής, αλλά και παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και η σοβαρή παχυσαρκία, ένα χρόνο πριν την επέμβαση. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν το 2008 και όλοι οι ασθενείς είχαν ασφαλιστική κάλυψη για την περίοδο της μελέτης (2004 - 2012).

Στη μελέτη, το μέσο κόστος της γαστρικής παράκαμψης ήταν $ 25.238, το οποίο μειώθηκε για κάθε χρόνο μετά την επέμβαση κατά 12%, 28%, 37% και 35%, αντίστοιχα. Το κόστος μειώθηκε ακόμη πιο δραστικά για όσους έπασχαν από διαβήτη. Κατά το πρώτο έτος, το κόστος ήταν 23% χαμηλότερο και συνέχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, σε 49%, 61% και 69%, αντίστοιχα. Οι ερευνητές λένε ότι η τάση για μείωση του κόστους αναμένεται να συνεχιστεί στους χειρουργημένους ασθενείς και μετά από τα τέσσερα χρόνια της περιόδου της μελέτης, ενώ οι δαπάνες για τους μη χειρουργημένους ασθενείς αναμένεται να αυξηθεί.

«Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει πολλές ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στην τσέπη τόσο των ασθενών όσο και των ασφαλιστικών φορέων», καταλήγει συμπερασματικά ο Δρ. Σπηλιόπουλος. «Η βαριατρική χειρουργική προσφέρει σημαντική βελτίωση των δεικτών όλων σχεδόν των συνοδών παθήσεων, όπως διαβήτης και υπερλιπιδαιμία, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι νοσηλείες και οι φαρμακευτικές αγωγές για τη αντιμετώπισή τους».
    Στην κορυφή