ΤΟ Φ.ΑΝ.Ι.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
09/04/2015

Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου σχετικά με διχογνωμία μεταξύ των φαρμακοποιών η προσωρινή Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.) κυρία Μαίρη Λυβίζου, φαρμακοποιός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι γεγονός ότι το Φ.ΑΝ.Ι.Ε. δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη προάσπισης της λογικής της λειτουργίας των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο. Σύντομα, όμως, πήρε την μορφή που έπρεπε να πάρει ένα σωματείο τις αρχές του οποίου υιοθετούν σχεδόν 2.000 φαρμακοποιοί και εκπροσωπεί τις αγωνίες 4.000 εργαζομένων. Δηλαδή να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού και σκέψης για το ρόλο του σύγχρονου φαρμακοποιού στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό και τα μέλη του Φ.ΑΝ.Ι.Ε. αποδέχονται τον ιδρυτικό του σκοπό που περιγράφεται μέσα από το τρίπτυχο ότι:

(1) το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό,

(2) οι πολίτες πρέπει να βρίσκουν εύκολα το φάρμακο όταν το έχουν ανάγκη,

(3) όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στην εργασία.

Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συναδέλφους μας. Και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με την Πολιτεία. Εμείς πιστεύουμε ότι μιλάμε με τη φωνή της πρακτικής λογικής και των αναγκών του κοινού. Για αυτό και βλέπουμε κάθε μέρα να γινόμαστε περισσότεροι και δυνατότεροι.

Συνεπώς αντίπαλος μας είναι μόνο η πιθανότητα ο Έλληνας πολίτης να χάσει την απρόσκοπτη, χωρίς παρωχημένους περιορισμούς, πρόσβαση στο φάρμακο. Κι ειλικρινά θεωρούμε ότι θα έπρεπε όλοι να είμαστε -τουλάχιστον ως προς αυτό- στο ίδιο τρένο».

Πληροφορίες για το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος ( Φ.ΑΝ.Ι.Ε.)

Το «Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος» είναι σωματείο για την ανάπτυξη του φαρμακείου. Έδρα του Σωματείου ορίζεται ο Δήμος Παιανίας Αττικής και γραφείο το επί της οδού Αγίας Τριάδος αρ. 36. Σκοπός του Σωματείου είναι:

• Η δια παντός επιστημονικού μέσου προαγωγή της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης και πρόληψης προς τον ασθενή με στόχο την κοινωνική προσφορά και τη μείωση του κόστους αυτής μέσω του Ελληνικού Φαρμακείου.

• Η επιστημονική διερεύνηση νέων μοντέλων ανάπτυξης του φαρμακείου στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρακολούθηση της ευρωπαϊκής και η εναρμόνιση της Φαρμακευτικής ελληνικής νομοθεσίας προς την Κοινοτική.

• Η διαρκής παρακολούθηση της Ελληνικής αγοράς για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας για νέους φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων, η μελέτη για τυχόν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την συμμετοχή σε αυτά.

• Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών εντός του Ελληνικού φαρμακείου.

• Η έρευνα της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού και των ανταγωνιστικών πρακτικών από τα μη φαρμακευτικά κανάλια διανομής.






    Στην κορυφή