ΤΜΗΜΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ


Στη μονάδα Έρευνας, Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές του 2013 ολοκληρωμένο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού για διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις.

Το ολοκληρωμένο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού διαθέτει σύγχρονο υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό: ψηφιακό μαστογράφο, μηχανήματα υπερήχων και μαγνητικό Τομογράφο 3Tesla (το ιδανικό μηχάνημα για Μαγνητική Μαστογραφία). Τον εξοπλισμό συμπληρώνει σύστημα mammotome που αποτελεί συσκευή κενού υποβοηθούμενης βιοψίας μαστού, η οποία χρησιμοποιεί καθοδήγηση εικόνας για να εκτελέσει βιοψίες μαστού. H βιοψία με σύστημα mammotome μπορεί να γίνει σε βάση εξωτερικών ασθενών με τοπική αναισθησία, αφαιρεί στοχευμένα τεμαχίδια απεικονιστικά ύποπτου ιστού (π.χ. αποτιτανώσεις) για παθολογοανατομική μελέτη και η τομή είναι πολύ μικρή.

Πραγματοποιούνται καθημερινά ψηφιακές μαστογραφίες στα πλαίσια προληπτικού και διαγνωστικού ελέγχου, υπερηχογραφήματα μαστού καθώς και μαγνητικές μαστογραφίες. Επίσης πραγματοποιούνται παρακεντήσεις (FNA) ή βιοψίες με ειδική τέμνουσα βελόνη (core biopsy) (με τοπική αναισθησία) με υπερηχογραφική καθοδήγηση, με σκοπό την κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση του ληφθέντος υλικού αντίστοιχα.

Την Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας & Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών διευθύνει ο Ομότιμος Καθηγητής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Α. Κελέκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας. Η Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις για το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό της έργο, με τελευταίες την απονομή του Ετήσιου Χρυσού Μεταλλίου του Εκδότη 2011 από το διεθνές έγκριτο περιοδικό Cardiovascular and Interventional Radiology για την καλύτερη δημοσίευση του προηγούμενου έτους καθώς και το Χρυσούν Μετάλλιο Ακτινολογίας της Society of Interventional Radiology της Αμερικής, στον Καθηγητή Δημήτριο Α. Κελέκη για την προσφορά του στην Ακτινολογία, ο οποίος είναι και ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που λαμβάνει αυτή την τιμητική διάκριση και ο τέταρτος Ευρωπαίος και τεσσαρακοστός ιατρός στον κόσμο.
    Στην κορυφή