Θεραπευόμενοι σε κρίση


Συχνά η αφορμή για να επισκεφτεί κάποιος έναν ψυχολόγο είναι γιατί βρίσκεται σε κρίση. Κρίση ερωτική, συναισθηματική, υγείας, οικονομική. Κάποιες φορές αυτή η κρίση είναι η αφορμή για την επίσκεψη και άλλες φορές είναι η αιτία. Σαφώς καλύτερη πρόγνωση έχουν θεραπευόμενοι που έχουν επεξεργαστεί την απόφασή τους αυτή και την έχουν αφήσει να ωριμάσει μέσα τους. Να επισκεφτούν δηλαδή κάποιον ψυχολόγο. Από την άλλη, υπάρχουν και οι πιο παρορμητικοί θεραπευόμενοι. Αυτοί που λένε «γιατί όχι;» και μία μέρα κλείνουν το περίφημο πρώτο ραντεβού.

Τα χρόνια που ιδιωτεύω έχει τύχει να με επισκεφτούν άνθρωποι που βρίσκονται σε κάθε είδους κρίση. Θυμάμαι ότι ο Irvin D. Yalom είχε γράψει σε κάποιο από τα βιβλία του ότι είναι δύσκολο γι’ αυτόν να δουλεύει με ερωτευμένους. Πόσο εύστοχο το βρήκα! Η ερωτική απογοήτευση είναι από τους πιο συνήθεις λόγους για τους οποίους επισκέπτεται ένας άντρας τον ψυχολόγο. Αυτό βέβαια εξηγείται με ποικίλους τρόπους. Μία ερωτική απογοήτευση μπορεί να είναι η αφορμή να εξετάσει κανείς τη ζωή του συνολικότερα και να διαπιστώσει ότι ίσως δεν είναι τόσο ευχαριστημένος μ’ αυτή. Επίσης ο έρωτας συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με υπαρξιακά ζητήματα, όπως αυτό της μοναξιάς και του νοήματος. Όταν όμως κάποιος είναι βυθισμένος σε ερωτική απελπισία, το έργο του ψυχολόγου δυσκολεύει. Θυμάμαι κάποιο νεαρό που με είχε επισκεφτεί μία και μόνη φορά με σκοπό να τον βοηθήσω να επιλέξει ανάμεσα στη σύζυγό του και την εξωσυζυγική του σχέση. Ένα τέτοιο αίτημα απέχει σαφώς από τους στόχους της ψυχοθεραπείας, στην οποία ο ίδιος δεν είχε καμία διάθεση να δεσμευτεί.

Από την άλλη, η κρίση στην υγεία ενός ανθρώπου μπορεί να είναι πραγματικό δώρο για κάποιον αν την αξιοποιήσει ανάλογα. Σίγουρα τα προβλήματα υγείας είναι για όλους μας από δυσάρεστα μέχρι ανυπόφορα, από την άλλη μπορεί να είναι και αφυπνιστική εμπειρία για όποιον έχει τη διάθεση να την αξιοποιήσει. Από τους πιο συνεπείς και κινητοποιημένους θεραπευόμενους είναι αυτοί που βίωσαν προβλήματα υγείας. Οι αυτοάνοσες νόσοι μπορεί να είναι ενδεικτικές της ψυχοσύνθεσης κάποιου και του τρόπου ζωής του.

Είχα πάρει ένα email πριν από δύο χρόνια γεμάτο απογοήτευση και θυμό από μία κοπέλα 22 ετών. Μου περιέγραφε μία κατάσταση όπου είχε αδικηθεί από την καλύτερή της φίλη και ζητούσε επισταμένα τη συμβουλή μου. Με ευγενικό τρόπο της συνέστησα ν’ απευθυνθεί σε κάποια γραμμή στήριξης καθώς εγώ δεν είμαι σε θέση να «συμβουλέψω» ανθρώπους με τους οποίους δε σχετίζομαι. Λίγο καιρό αργότερα η ίδια κοπέλα με επισκέφθηκε. Ήταν καταρρακωμένη. Ήταν απίστευτη η δουλειά που κάναμε τον επόμενο χρόνο με αυτήν την κοπέλα. Και είναι πραγματικά ενδεικτική περίπτωση του πώς ένας τσακωμός και η συναισθηματική κρίση που τον ακολουθεί μπορεί ν’ ανακινήσει παλιά τραύματα και πληγές.

Με τη φίλη της ξαναέσμιξε. Η σχέση όμως αυτή δεν ήταν η ίδια μετά απ’ αυτόν τον τσακωμό, καθώς και η κοπέλα με αφορμή αυτό το συμβάν είχε δεσμευτεί να αλλάξει η ίδια με ουσιαστικό τρόπο.

Οι Θεραπευόμενοι σε κρίση χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό. Στόχος δεν πρέπει να είναι η στείρα ανακούφιση από τα δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτήν τη δυσάρεστη και έντονη εμπειρία υπέρ της ζωής του. Και πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στην απελπισία της κρίσης δυσκολεύονται να δουν κι αυτήν την οπτική. Το φως στο τέλος του τούνελ δηλαδή που οδηγεί στην ικανοποίηση από τη ζωή.

Εύη Μεσσαριτάκη
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή