Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων με Βλαστοκύτταρα


H Οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί βλάβη και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μιας άρθρωσης με αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της λειτουργικότητάς της, η οποία συνοδεύεται από πόνους και παραμορφώσεις.

Μέχρι σήμερα καμμιά θεραπεία δεν έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα! Οι περισσότερες περιορίζονται σε μια επιβράδυνση της διαδικασίας καταστροφής του χόνδρου ή/και σε κάποιο, μέτριο συνήθως, αναλγητικό αποτέλεσμα. Η μόνη θεραπεία που μπορεί να δώσει κάποιο μόνιμο αποτέλεσμα είναι η χειρουργική αντικατάσταση της προσβεβλημένης άρθρωσης, δηλαδή η ολική αρθροπλαστική, που εφαρμόζεται με επιτυχία κυρίως για τις αρθρώσεις των γονάτων και των ισχίων. Επειδή όμως οι συγκεκριμένες εγχειρήσεις αφενός δεν είναι καθόλου απλές και ταλαιπωρούν τον ασθενή τόσο σωματικά αλλά και οικονομικά και αφετέρου κοστίζουν υπερβολικά στα κρατικά ταμεία, διότι έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η συχνότητά τους, λόγω της επιδημίας της παχυσαρκίας και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες, αναζητούνται διεθνώς νέοι πιο απλοί και φτηνότεροι τρόποι θεραπείας της Οστεοαρθρίτιδας.

Η αναγεννητική Ιατρική, η Ιατρική δηλαδή που εφαρμόζει μεθόδους που έχουν την δυνατότητα να αναγεννούν φθαρμένους ιστούς, έχει κάνει μεγάλες προόδους τα τελευταία χρόνια. Ενας από τους κλάδους της είναι η θεραπεία που στηρίζεται στα βλαστοκύτταρα. Τα τελευταία είναι πρωτόγονα κύτταρα που υπάρχουν κυρίως στον ομφάλιο λώρο των εμβρύων και διαθέτουν την μοναδική ικανότητα, ανάλογα με το ερέθισμα που θα τους δωθεί, να αναπαραγάγονται και να μετατρέπονται σε ώριμα κύτταρα, οποιουδήποτε ιστού του σώματος.

Στην Οστεοαρθρίτιδα το κυριότερο κύτταρο της άρθρωσης από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση του αρθρικού χόνδρου, ειναι το χονδροκύτταρο. Το συγκεκριμένο κύτταρο ελέγχει μεν πλήρως τη αναγέννηση του χόνδρου αλλά έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, πολύ σπάνια μπορεί να αναγεννηθεί το ίδιο. Επομένως εάν τα χονδροκύτταρα βλαφτούν, κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού ή άλλης πάθησης του αρθρικού χόνδρου, αυτά δεν αναγεννώνται και πεθαίνουν. Η βλάβη δεν μπορεί να αποκατασταθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι να καταστραφεί ολόκληρος ο αρθρικός χόνδρος και φυσικά και η άρθρωση.

Τον τελευταίο χρόνο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα η μέθοδος της χορήγησης αυτολόγων ενεργοποιημένων βλαστοκυττάρων για την θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων. Η διαδικασία είναι απλή. Ο γιατρός, παίρνει με μια σύριγγα, αρθρικό υγρό από το προσβεβλημένο γόνατο που περιέχει μικρό αριθμό βλαστοκυττάρων και το στέλνει να καλλιεργηθεί σε ειδικά εργαστήρια, που υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια αυξάνει εντυπωσιακά τον αριθμό των βλαστοκυττάρων, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν και τα 20.000.000. Στη συνέχεια με μια άλλη σύριγγα το αναγεννημένο αρθρικό υγρό το ενίει στο προσβεβλημένο γόνατο. Τα αποτελέσματα της μεθόδου σύμφωνα με την βιβλιογραφία, που ακολουθεί, είναι πολύ καλά. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελάχιστες, διότι δεν παρεμβαίνει χειρουργική επέμβαση και η ταλαιπωρία του ασθενούς πολύ μικρή.
Πιστεύω ότι εάν η επιλογή των ασθενών γίνει με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια ίσως αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να λύσει το πολύ σοβαρό και συχνότατο πρόβλημα της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων, ιδιαίτερα συχνό σε ηλικιωμένους ασθενείς, που δύσκολα μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιαδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com
http://www.myoskeletiko.com
Πηγή = Brian O. Diekman and Farshid Guilak. Curr Opin Rheumatol. 2013 January; 25(1): 119–126. doi: 10.1097/BOR.0b013e32835aa28d

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή